top of page
  • Szerző képeKairos

A francia doktrína: a felkelések elleni harc (algériai tapasztalatok alapján)

Dr. Ing. Sebestyén István, 2015

-részlet a "Szabadságharc és államcsapás tervezése meg kivitelezése" c. könyvből-


1. A francia doktrína


Kidolgozója Roger Trinquier (RT), (szül 1908. Március 20. La Baume; † 1986 Januar 11 Vence) francia tiszt, aki már Indokinában, Észak Láoszban, gerillacsapatokat vezetett sikeresen. Ekkor szerzett bő tapasztalatokat a gerilla hadviselésről. Nem sokkal ezek után Algériába helyezték a francia ejtőernyősök parancsnokának. Ezekben a bevetésekben szerzett tapasztalatai alapján kidolgozta a „Guerre Moderne”, vagyis a Modern Háború alapjait, amit könyv formájában a francia hadvezetés elé bocsátott. A francia politikusok a könyvben lefektetett stratégiákat és taktikákat el is fogadták, mégpedig azonnal. Ezek után kezdődött el a modern háború korszaka, ami a katonai akadémiákon a Francia Doktrína néven vált ismertté.

Miben is rejlik ez a Francia Doktrína, amit később, elsőként, Amerika vett át és fejlesztett tovább, nagy előszeretettel alkalmazva azt Dél-Amerikában?



Trinquier-t a 10. Ejtőernyős Divízióba helyezték Jacques Massu Generalis hatáskörébe, mint alezredes. Massu tábornok Párizsból kapott parancsa így hangzott: „A terroristáktól sürgősen megtakarítani Algériát!” RT kidolgozta a francia doktrína filozófiai alapját is: „a félelem és az elrettentés”! „A kínzás olyan egy forradalmárnak, mint egy átok, olyan mintha egy gyalogos gépfegyvertűzbe kerülne, vagy olyan, mintha egy pilóta egy légvédelmi üteg tűzébe kerülne.”

Metódusai rendkívül sikeresek voltak katonailag, azonban ezek a nyilvánosság elé kerülve elborzasztották a franciákat és számos protestálásra, tüntetésre került sor.

Miután az Organisation de l’armée secrète (OAS) De Gaulle tábornok ellen puccsot kísérelt meg, és ezekhez RT nagyon közel állott, kérte a nyugdíjazását. Ezt megtagadták tőle, habár a puccsban nem vett részt, mivel a puccs ideje alatt Athénban tartózkodott.

RT ezek után sem maradt munka nélkül, hisz a CIA-nak pont ilyen tapasztalt emberekre volt szüksége. Újra Észak Láoszba került William Young baptista misszionárius és CIA ügynök utódjaként, ahol a L'Armée Clandestine, Vang Pao féle gerilla csapatot kellett koordinálja, fejlessze.


A Francia Doktrína, röviden összefoglalva, a következőt jelenti:

1. teljes brutalitással harcolni az ellenség ellen

2. minden eszközt bevetve az ellenség megsemmisítésére törekedni

3. a terroristák a civilek között rejtőzködnek, tehát a civilek mind ellenségek

4. a finanszírozást drogkereskedelemből kell megoldani!

RT könyve, a „La guerre moderne”, az amerikai anti-terror és a felkelések elleni harci kiképzések alaptankönyvévé vált. Annak ellenére, hogy az amerikai „ó módi” tábornokok fejcsóválva „mocskos háborúnak” nevezték. Nagyon mocskosnak!


A doktrína szerint az állam minden biztonsági szervének a bevetése, a hadsereg speciális egységeinek, a rendőrségnek, a titkosszolgálatoknak, a politikai ellenfelek, militáns földfeletti vagy földalatti csoportok semlegesítésére. Ennek keretében alkalmazták a tömeges titkos letartóztatásokat, szisztematikus kínzásokat, törvénytelen kivégzéseket, illetve a szintén törvénytelen személyi eltüntetések módszerét. Algériában a francia ejtőernyősök RT vezetése alatt szinte teljes egészében kiirtották a FLN-t (Front de LIBÉRATION Nationale = Nemzeti Felszabadító Front, ami pártként működött) és a Nemzeti Felszabadítási Hadsereg (ALN) aktivistáit, ill. harcosait. A FLN 1958 szeptember 19.-én Kairóban, vagyis emigrációban, kormányt alakított és kikiáltották Algéria függetlenségét. Előzetes diplomáciai tevékenységüknek köszönhetően az összes arab ország rögtön el is ismerte őket, mint az algír nép egyedüli és jogos képviselőit. A háború alatt továbbra is az emigrációból operáló algír kormány lassan elvesztette az ALN, 6 regionális hadseregének a bizalmát. Pontosabban a 6-ból 3 ellene kezdett fordulni. Ez az elégedetlenség végül Houari Boumedienne ezredes vezetésével puccsba torkollott, amit érdekes módon a kormány mégis sikeresen kivédett. Annak ellenére, hogy Houari Boumedienne puccsista volt, a FLN-ban nagy befolyásra tett szert, és végül is keresztül vitte akaratát és a neki nem tetsző politikusokat menesztette.


A Francia Doktrína eggyé olvadt a Mocskos Háború (Dirty War) fogalmával, ami végeredményben az Aszimterikus Háború része és nem egyéb a ma is alkalmazott Felkelőellenes Intézkedések (Counterinsurgency - COI) névvel ismert katonai operációknak. Ez a modern háborúzás Dél-Amerikában több mint 400’000 halottat eredményezetett és csak Argentínában több mint 30’000 civil eltüntetettet (értsd ezalatt azokat a civileket, akik nyomtalanul végleg eltűntek!). Az Operation Condor keretében Argentinia, Chile, Paraguay,Uruguay, Bolivia és Brazilia az Amerikai Egyesült Államok vezetésével bevezette országaikban a Mocskos Háború stratégiáját és taktikai eszköztárát. Ezekben az országokban mind jobboldali diktatúrák voltak berendezkedve. A 6 ország a chilei titkosszolgálat (DINA) vezetőjének, Manuel Contreras koordinálása mellett megegyeztek, hogy az államellenségnek kinevezett politikai ellenfeleiket letartóztatják, megkínozzák, a kínzások folyamán összegyűjtött információkat feldolgozzák, az információkat egymásnak eljuttatják, és az ellenfeleket kiiktatják a forgalomból. Ennek a koordinált kooperálásnak köszönhetően a börtönökben hamarosan 400’000 politikai fogoly sínylődött.

A Francia Doktrína a Scool of the Americas, a Panama Csatorna mentén megszervezett, francia és amerikai specialisták vezetésével működő kiképzőtáborban lett átadva a dél amerikaiaknak. 1974-1977 között egy CIA-t kivizsgáló bizottság arra a következtetésre jutott, hogy a CIA, vagyis Amerika kormánya Contreras-nak nagy pénzösszegeket utalt át, illetve vitte bőröndben és adta át az összegeket készpénzben. Henry Kissinger külügyminiszter és biztonsági tanácsadó is aktívan támogatta ezt a Mocskos Háborút./[1],/ [2]


Összefoglalva a Francia Doktrína jellegzetességei a következők:

1. A szembenálló sereg nem egy állam hadserege

2. A szembenálló harcosok, nem egy hadsereget képeznek, hanem sejteket, kis nem látható egységeket

3. A szembenálló fél harcosai civilek, ezért nagyon nehéz beazonosítani őket.

4. A szembenálló fél harcosai, egy-egy akció után, alámerülnek a lakosság közé.

5. A felsoroltak miatt klasszikus katonai módszerekkel nem lehetséges küzdeni ellenük.

A fenti felismerések alapján RT a következő harci módszereket dolgozta ki:

1. Éjszakai rajtaütések az ellenfelek harcosain.

2. Titkos és törvénytelen letartóztatások, azok ellen, akik gyanúba keveredtek, hogy az ellenség harcosai közé tartoznak, vagy azokkal szimpatizálnak.

3. Ezeket a letartóztatásokat titokban a titkosszolgálatok emberei végzik.

4. A letartóztatások után következnek a titkos, illegális börtönökben a fogva tartás, a foglyok szisztematikus megalázása, brutális kínzása információ kinyerés céljából.

5. A kínzás közben elhalálozott foglyokat, jegyzőkönyvek, és halotti anyakönyvi kivonat előállítása nélkül, véglegesen eltüntették.

6. RT szerint azokat a foglyokat is el kell tüntetni, amelyek végigmentek a Francia Doktrína minden szakaszán, mégis valahogy életben maradtak. Ezeket helikopterről élve belökték az óceánba, ahol a cápák felzabálták őket. (Desaparecidos)

7. RT, Francia Doktrínaként hírhedté vált előírásai szerint, a foglyok nagy részének illegális kivégzését parancsolta meg azzal a céllal, hogy az Ellenállási mozgalmat bázisától megfosszák.

8. Alkalomadtán „Hamis Zászló Alatt” (Under False Flag) kormány és államellenes robbantásokat kellett véghezvinni, amivel a kormánycsapatok brutális eljárásait igazolják.

9. A mindenkori cél az Ellenállás megfélemlítése és elrettentése!

[1] http://de.wikipedia.org/wiki/Operation_Condor [2] http://salvador-allende-platz.de/condor.htm

30 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page