top of page
  • Szerző képeKairos

Figyeljünk a motivációinkra!

A motiváció olyan belső állapot, amely cselekvésre ösztönzi az embereket.

A belső állapot jellemzésére szolgálnak a motívumok, amelyek az emberek magatartásának mozgatórugói, belső indítékai.



A motívumtanulást jól példázza az a kísérlet, amelyben „majmok megtanulták egy érmével működő automata kezelését: érme bedobásával kedvenc táplálékukhoz juthattak. Miután ezt elsajátították, maguk az érmék is jutalomértéket nyertek. Ha ugyanis az automata nem volt az állatok közelében, az érmék megszerzése érdekében akkor is hajlandók voltak „dolgozni”: különböző feladatokat végrehajtani, tanulni, és szenvedélyesen gyűjtötték az érméket. Összegezve tehát, a másodlagos hajtóerők alapvetően úgy alakulnak ki, hogy mindazok a tárgyak, helyzetek, amelyek az elsődleges motívum kielégítésében szerepet játszanak, maguk is motívummá válnak.


A képen említett kísérletben egyes majmok meggazdagodtak, mivel akkor vásároltak csak, mikor a kedvenc áru ára csökkent, es rájöttek arra is, hogy szexet is vásárolhatnak pénzzel.


A mai társadalmunk működésére, egyes rétegek létrejöttére es viselkedésére mindenki maga vonja le a saját következtetéséit: kiket teremtett Isten majomból es kiket teremtett saját önmaga mására.


Forrás:



30 megtekintés2 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page