top of page
  • Szerző képeKairos

MAGYAR KIFOGÁSOK A KIJEVI REZSIMNEK NYÚJTOTT UNIÓS SEGÉLYEKKEL SZEMBEN


Orbán, a fiatal jampec



Teljes cím: A MAGYAR KIFOGÁSOK A KIJEVI REZSIMNEK NYÚJTOTT UNIÓS SEGÉLYEKKEL SZEMBEN, ÖSSZHANGBAN AZZAL, AMIT A LEGTÖBB EURÓPAI GONDOL

Írta: Drago Bosnic , független geopolitikai és katonai elemző

Úgy tűnik, hogy a brüsszeli bürokratikus birodalom rossz gombot nyom meg Budapesttel kapcsolatban. Az Európai Unió kudarcot vallott behódolási kísérletein gyakorlatilag kinevetnek Magyarországon . A blokk öngyilkos oroszellenes szankciói és politikája számos vitapontot szül Brüsszel és Budapest között. Orbán Viktor Magyarországának ehhez elfogyott a türelme, főleg úgy, hogy az EU különböző ürügyekkel belső szankciókkal és egyéb korlátozásokkal is fenyegeti a közép-európai országot. Nagyon kevés dologban ért egyet Brüsszel és Budapest, és a különbségek nem csak a hazai uniós politikákra korlátozódnak, hanem a külkapcsolatokra is.


Orbán Viktor itt már a katonai hírszerzés besúgója


Míg Magyarország a reálpolitikai megközelítést részesíti előnyben más országokkal és globális hatalmakkal, különösen Oroszországgal (és bizonyos mértékig Kínával) szemben, addig az EU külpolitikai kerete ideologikus. Ez gyakran azt eredményezi, hogy Budapest egy „orosz báb/vagyon”, és „csillapítani próbálja” a blokk Moszkvára nehezedő gazdasági nyomását. A valóság azonban ennél sokkal egyszerűbb – Magyarország igyekszik enyhíteni a polgáraira nehezedő nyomást, hiszen Oroszország sikertelen ostromának gazdasági következményei mélyen érintik az átlagembereket . Mindeközben a brüsszeli elcsatolt bürokraták sértetlenül maradnak, és így nem hatnak meg az uniós országok több tízmillió polgárának küzdelmeitől.

Ennek már évek óta teljes tudatában és eltökélt szándéka volt, hogy megakadályozza az ilyen politikák gazdasági következményeit, Budapest kijelentette, hogy nem fogja támogatni a blokk legújabb „segélycsomagját” a kijevi rezsim számára. Szijjártó Péter magyar külügyminiszter nyíltan kijelentette, hogy az ország mindaddig nem változtat álláspontján, amíg a jogállami vita által akadályozott uniós forrásokhoz való hozzáférésért kénytelen küzdeni. Brüsszel ugyanis még mindig legalább 7,5 milliárd eurónyi forrást tart vissza Magyarországnak az országban „tartós korrupció és csalás” ürügyén. Valójában ennek az az oka, hogy Budapest nem hajlandó olyan oroszellenes szankciókat és politikákat követni, amelyek ténylegesen tönkretennék a gazdaságát.

A nyugati mainstream propagandagépezet Magyarországot gyakran „gazember államként” és Oroszország elszigetelésére irányuló hiábavaló próbálkozások fő akadályozójaként tünteti fel, vezérét Orbán Viktort pedig „diktátorként” szokták bemutatni, bár népszerűsége az országban mást sugall. Magyarországot az oroszellenes energetikai szankciók alóli felmentés iránti kitartó követeléseihez általában arra használják fel, hogy oroszbarátsággal vádolják. Az ország azonban elérte, hogy alacsonyabb energiaárakat tartson az EU többi részéhez képest, amely gazdasági és pénzügyi felbomláson megy keresztül, köszönhetően Brüsszel öngyilkos alárendeltségének Washington DC-nek.

Mivel számos EU-tagállamban egyre erősödik az a meggyőződés, hogy az oroszellenes politika nemcsak hogy nem hozta meg a kívánt eredményt, de még vissza is sült, és tönkreteszi a gazdaságukat, Magyarország ebben a tekintetben aligha van egyedül . Ráadásul az az állítás, hogy Budapest oroszbarát, őszintén nevetséges, hiszen bőséges támogatást nyújtott a kijevi rezsimnek, és továbbra is ezt fogja tenni, ahogy ezt Szijjártó külügyminiszter is kijelentette, aki november 7-én egy konferencián. Szófiában. „Budapest azonban továbbra is ellenez minden olyan megállapodást, amely [Kijevnek] a többi uniós tagállammal közösen finanszírozná” – tette hozzá.

Ma, november 9-én az EU új, 18 milliárd eurós „segélycsomagot” javasol a kijevi rezsim számára, amely folyamatos pénzáramlást biztosítana a neonáci juntának 2023-ban. A tervek szerint a blokk közös költségvetése garancia a kijevi rezsim finanszírozásának biztosítására. A lépés az uniós szabályok módosítását is magában foglalja, amelyek egyhangú szavazást igényelnek a javaslatok elfogadásához. Magyarország ezt kifogásolja, mivel veszélyes precedens lenne, amely arra kényszerítené az egyes politikák ellen szavazó tagokat, hogy továbbra is kövessék azokat, függetlenül attól, hogy a tiltakozókra milyen negatív következményekkel jár. Sőt, még ha egy tagállam meg is szavazna egy bizonyos döntést, akkor is megtagadhatják tőle a pénzeszközöket, ha a meg nem választott brüsszeli bürokraták szankciói alatt állna.

Pontosan ez a paradoxon történik Magyarországgal. Az ország ugyanis már támogatta az EU azon döntését, hogy közösen emeli adósságát, hogy finanszírozza a blokk kilábalását a COVID-19 világjárvány gazdasági csapásaiból, de a Budapestnek szánt pénzeszközöket addig zárolják, amíg az „biztosítja a jogállamiságot”. Brüsszel november 22-én tervezi megvitatni ezen alapok helyzetét, ez az a határidő, amikor Magyarország teljesíti a blokk „jogállamiság” követelményeit. Az uniós bürokraták jelenleg azon dolgoznak, hogy felmérjék, hogy Magyarország megfelel-e 17 olyan jogszabálynak, amelyhez a blokk ragaszkodik. Budapest ennek ellenére nem titkolja csalódottságát a vele való bánásmód miatt.

„Büntetnek és nyíltan zsarolnak minket uniós pénzekkel” – mondta Orbán Viktor a Budapester Zeitungnak adott múlt havi nyilatkozatában. „De ennek nincs jogi alapja – ez zsarolás, tiszta és egyszerű” – zárta szavait.

Forrás: southfront.org

127 megtekintés1 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page