top of page
  • Szerző képeKairos

Követeljük a választási törvény módosítását! II. rész

Kérjük ossza meg a tartalmat! Csak egy kattintás!


Sebestyén T. István nyílt levele Romek Károlynak a Választási Törvény módosításával kapcsolatban


Felhívjuk Olvasóink figyelmét, amennyiben valakinek összetettebb kérdése ill. javaslata van, azt fogalmazza úgy meg, hogy azt cikként nyilvánossá tehessük. Köszönjük az együtt gondolkodást, ami sokkal több hsz-ói okoskodásnál, vagy életfilozófiák közlésénél!


Kep: alul közepen az UDMR felirat az RMDSz hivatalos neve romanul



Jó napot Romek Ur!

Tovább “javasolgatok-kérdezősködök”, mert látom, hogy ennek következtében mégiscsak újabb gondolatok születnek.


A jelenlegi pártokkal van a magyarságnak baja, akik a lakosságot szédítik. A választási kampányban egymás között a bennfentesek összeröhögnek, hogy mekkora hazugságokat eresztenek el választási ígéret gyanánt,

-„és a birkák beveszik! Hahahaha”.

-A tolvaj párt főnökök meg “Mindenki annyit ér, amennyie van! Hahahahaha….!” -A notorikus hazugok meg “Ne azt nézzék, amit mondok, hanem amit teszek!” Hahahahahaa…..!”

Ezen utóbbi idézetnél nemcsak Orbán Viktorra gondolok, hanem Vona Gáborra is:

-“Azt mondom radikális vagyok, közben szétvertem a gárdát!

-Miközben azt mondom radikális vagyok, cuki kampányt folytatok!”

Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi pártokat ki kellene buktatni a hatalomból az eddig elkövetett szemenszedett hazugságaik, korrupcióik, magyar nemzetellenes tevékenységeik miatt. Ezt pedig, Romek Ur tökéletes meglátása alapján, csak a NEM szavazatok bevezetésén keresztül lehetne demokratikusan elérni!!!


Kérdés:

A NEM szavazatokat hány pártra lehet leadni? Ezt is át kell gondolni: Egy szavazó cédulán csak 1 darab x-et lehet tenni az IGEN-re és 1 darab x-et a NEM-re???

Kérdésem jobb megérthetősége végett jöjjenek konkrét számpéldák:

A következő példában úgy számolok, hogy egy szavazólapon

1 IGEN “x” és 1 NEM „x” van!!


A megoldás az lenne, hogy igenis tartsuk meg a parlamenti 5%-os küszöböt.

Példa:

5 pártot vegyünk (persze lehet indulni bármennyi pártnak): A, B, C, D, és E párt.

-Ha van 6 millió szavazó polgár, akkor a parlamenti küszöb 5%-a 300’000 szavazat.

-Ha bevonul a fülkékbe mondjuk 4’000’0000 szavazó, tehát 2 millió otthon maradt, és ezekből van

  1. a) nagyon pesszimista változat

1 millió igen és 3 millió nem ->ebben az esetben a választást azonnal meg kell szüntetni, ugyanis anélkül, hogy a pártokra leadott igen-nem szavazatokat számolnánk, maguk az aktuális pártok megbuktak!!! Mi a véleménye erről? Szerintem a törvénybe bele kell venni, hogy az összes NEM < összes IGEN -> választás érvényes

(Olvasd összes NEM kisebb mint az összes IGEN, akkor a választás érvényes)

összes NEM > összes IGEN -> választás NEM érvényes

(Olvasd összes NEM nagyobb, mint az összes IGEN, akkor a választás NEM érvényes)


  1. b) menjünk tovább és tegyük fel, hogy összes NEM < összes IGEN -> választás érvényes.

1.b.1 Pesszimista változat: NEM 1’900’000; IGEN 2’100’000


Küldöm mellékletben az excel táblázatot, mert minden esetet meg kell vizsgálni, ami azt jelenti, hogy további eseteket kell szimulálni.


Olyan változat is lehetséges, ezt érdekesebbnek tartom, hogy minden szavazónak lehessen egy IGEN és több NEM szavazati lehetősége! Ezt a változatot is további táblázatokkal kell megvizsgálni, hogy milyen esetek lehetségesek!

Várom válaszát!

üdv

Sebestyen T. Istvan

 

Romek Károly válaszai:


Kedves STI !

Le kell venni a pártokat a szavazólapról, és a dolog megoldódik. Ha a szavazással történő megbízás, illetve a szavazó és a képviselő között szerződés köttetik – akár szó szoros értelemben- a pártra adott szavazatoknak nem lenne jelentőségük. Éppen ezért a kérdés miatt változtattam azon, hogy pártok listájára nincsen szükség. Ne pártok képviseljék a választókat, hanem képviselők, méghozzá munkavállalói minőségben, ahol a szerződő másik fél, a szavazó a munkaadó.

Ehhez még annyit teszek hozzá, hogyha pártra nem lehet szavazni, akkor pártok sem juthatnak be a parlamentbe. Az országgyűlés a képviselőké. A képviselő akkor javasol törvényt, vagy szavaz, ha erre a választóinak többségétől felhatalmazást kapott. De az őt jelölő párt is adhat képviselőnek munkát, ha a képviselőt választó többség ehhez hozzájárul. Szükséges a választói vétó, amelyre akkor kerülne sor, ha a képviselő tevékenysége előreláthatólag súlyosan veszélyezteti valakinek az érdekeit. Szükség lesz tehát az önkormányzatok bevonására is.


Kedves STI!

A pártokra adott szavaztok számának itt semmi jelentősége nincsen. Viszont jó hogy szóba került, ezért szeretném kihangsúlyozni: a pártok nem állíthatnak listát, de jelölteket igen. Nem ugyanaz. Jelöltet bárki állíthat a jelenlegi törvények szerint is. De a szavazólapon csakis személyek vannak. Tehát ha pártokra nem lehet szavazni, akkor a szavazatok számának kalkulálása tárgytalan. Bárki jelölje is a képviselőt, az a szavazója fel tartozik felelősséggel, de a munkáját szabadon végzi és beszámol róla időnként a szavazóinak. A pártok ezután is befolyással lesznek a képviselőre, de már nem tőlük függ a képviselő. Továbbá, pártok jelölhetnek nem hozzájuk tartozó személyt is, akár egy másik pártból (de minek?) vagy független személyt is. Ez a kuszának látszó rendszernek az a célja, hogy a választók számára programokat dolgozzanak ki, amihez a választókat kell megnyerniük, hiszen a képviselő immár a választóé. Úgy fogható fel, hogy a választó mintegy ,,rendelkezésére” bocsátja az adott jelölő párt képviselőjét a jelölő pártnak. Úgy érthetőbb, hogy eddig voltak a pártok és képviselőik, de közéjük kerül a választó. A párt csak addig rendelkezik a ,,képviselőjével” amíg a képviselő választója elégedett a munkájával. A pártnak csak annyi köze van a szavazólaphoz, hogy a képviselő jelölőjeként van a szavazólapon megemlítve. De a párt neve mellett immár semmilyen négyzet nem lesz az X-hez.


Folyt.köv.

16 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Mi, magyarok, néhány dolgot szeretnénk megtudni!

1. Milyen hasznos (SZÓBELI!) tanácsokat adott Medgyessy Péter a Paksi Atomerőmű illetékeseinek „potom” 30 millió HUF-ért? Rendkívül értékes lehet, célszerű lenne a japánoknak (sok-sok jenért) felajánl

bottom of page