Kairos

2022. máj 25.2 perc

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter nyilatkozata a Nyugattal kapcsolatban

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter május 23-án a Primakov Gimnáziumban beszélt Oroszországnak a nyugati nemzetekkel szembeni álláspontjáról. A miniszter szerint a kapcsolatok helyreállítása kizárólag a nyugati országokon múlik majd. A nyugati országok által javasolt új kapcsolati formátum alapján Oroszország megfontolná ezt a kérdést.

Ezen a ponton Oroszország az erejére támaszkodik, és együttműködik azokkal az államokkal, amelyek bizonyították megbízhatóságukat. A miniszter szerint a nyugati országoknak meg kellene nyugodniuk, és el kellene ismerniük Oroszország létezését. Lavrov azt is hangsúlyozta, hogy most Oroszország minden eszközzel igyekszik csökkenteni gazdasági függőségét a nyugati országoktól. A tárgyalások képtelensége a kapcsolatok holtpontjához vezet, és az orosz piacra visszatérést remélő nyugati márkáknak nagyon nehéz lesz megvalósítani terveiket. Lavrov szerint Oroszországnak most nem a nyugati áruk visszatérésében kell reménykednie, hanem alternatívát kell keresnie vagy létrehoznia.

Ennek fényében Lavrov az eurázsiai térre való összpontosítást javasolta, mivel ez a világ ígéretes régiója, és Oroszország már ott is kapcsolatokat épített ki, valamint széles partnerhálózattal rendelkezik. Kínának is jutott néhány szó; Oroszország a nyugati politika hátterében perspektívát lát a Kínával fenntartott kapcsolatokban. A fő hangsúly a csúcstechnológia, az atomenergia és más területek fejlesztésén lesz. A Távol-Kelet és Kelet-Szibéria fejlesztésére vonatkozó tervek ebben az irányban valósulnak meg.

Szergej Lavrov azt mondta, hogy a Nyugat kénytelen lesz elismerni, hogy az orosz érdekeket nem lehet mindig figyelmen kívül hagyni, és felháborodását fejezte ki a nyugati országokban tapasztalható erős russzofóbia miatt. Azt is javasolta, hogy a nyugati kormányok a russzofóbiát erősítik a társadalomban.

Szergej Lavrov fő tézisei a következők:

  • Oroszországnak meg kell szüntetnie a létfontosságú iparágak nyugati szállítmányaitól való függőségét.

  • Ha a Nyugat bármilyen javaslatot kíván tenni az Oroszországgal való kapcsolatok helyreállítására, Moszkva komolyan meg fogja fontolni, hogy szüksége van-e rá vagy sem.

  • A Nyugat országai aláírták, hogy nem tudják és nem is tudják, hogyan éljék életüket az ENSZ Alapokmánya szerint.

  • Oroszország csak önmagára és azokra az országokra fog támaszkodni, amelyek bizonyították megbízhatóságukat, és nem mások dallamára táncolnak.

  • A Nyugat kénytelen lesz felismerni, hogy az orosz létfontosságú érdekeket nem lehet folyamatosan büntetlenül támadni.

  • Oroszország gazdasági kapcsolatai Kínával most még gyorsabban erősödnek, ahogy a Nyugat diktatórikus álláspontra helyezkedik.

  • Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa jóval az Ukrajna körüli jelenlegi helyzet kialakulása előtt hiteltelenítette magát.

A külügyminiszter nyilatkozatai azt jelzik, hogy Oroszország hátat fordít a nyugati országoknak, és nem vár semmi jót a kapcsolatok helyreállításától. Bár továbbra is van némi bizonytalanság, és Oroszország továbbra is minimális teret hagy a párbeszédnek.

Forrás: https://southfront.org/russias-foreign-minister-sergey-lavrovs-latest-statements-on-relations-with-the-west/

    243
    0