top of page
  • Szerző képeKairos

A hadműveletek tizenkettedik napja Ukrajnában


A videó angol szövege alább magyar nyelven



Az elmúlt napokat az orosz erők aktív offenzív műveletei jellemezték Donbász térségében, valamint a kijevi kormány saját állampolgáraival szembeni emberellenes magatartásának új demonstrációja.


Március 5-én és 6-án Oroszország és a DPR kétszer is kísérletet tett civilek evakuálására Mariupolból és Volnovakhából. Mariupolt teljesen körülvették az orosz erők és a donbászi népi milícia, míg Volnovakha továbbra is blokkolva van délről, keletről és nyugatról. Az innen induló északi útvonalat az oroszok tűzuralma alatt tartják.


Ennek ellenére az ukrán egységek mindkét esetben tagadták a humanitárius folyosón keresztül történő evakuálást Zaporizzsja felé. Ezzel egy időben tüzet nyitottak azokra az emberekre, akik az Oroszország és a DPR által ellenőrzött terület felé igyekeztek távozni.

Március 6-án este újraindult az aktív támadó hadművelet a térségben. A Mariupol felé való előrenyomulást északi és keleti irányból fejlesztették. Heves összecsapások robbantak ki Volnovakhában. A DPR egységei a város mintegy felét irányítják, és most azon dolgoznak, hogy felszámolják megmaradt helyőrségét.


Ezen a műveleti területen az előrenyomulás harmadik iránya Gulyaipole városa és a környező települések voltak. Március 6-án este az orosz előretolt egységek behatoltak a városba, miután sorozatos tüzérségi csapásokat mértek a kijevi erők katonai objektumaira és állásaira. Ez újabb sikere volt annak a hadműveletnek, amely megtagadta az ukrán egységek azon képességét, hogy Zaporizzsja felé vonuljanak vissza Donyeck városától nyugatra és délnyugatra lévő állásaikról.


Tágabb távlatban Oroszország, az LPR és a DPR azon dolgozik, hogy elszigetelje az ukrán hadsereg erőcsoportját Donbász térségében. Ezért reális arra számítani, hogy a nyomulás északi irányból elvágja a Dnyipro felé vezető utat.


Az Oroszországhoz és az LPR-hez tartozó egységek előrenyomulnak az ukrán hadsereg pozícióira Izyum környékén. Ez az előrenyomulás valószínűleg annak a törekvésnek a része, hogy Szlavjanszkot és Kramatorszkot elszigeteljék a nyugati iránytól.


Március 7-én Oroszország még egy, még nagyobb erőfeszítést tett a civilek megmentésére. Helyi idő szerint 10:00 órakor humanitárius folyosókat nyitottak Kijevben, Mikolajivban, Harkovban, Szumiban és Mariupolban. A civilek tömeges evakuálása a városokból azonban kérdéses az ukrán részről indított szabotázs miatt.


Meg kell jegyezni, hogy március 6-án az orosz egységek taktikai kudarcot szenvedtek Mikolajiv város környékén. Bashtanka, Piskik és Marianivka falvakból visszavonultak. A Peresadivka körüli helyzet továbbra is tisztázatlan. A kijevi kormányhoz hű Mikolaiv hatóságok azt állították, hogy március 6-án két orosz harci repülőgépet lőttek le a térségben.

Kharkiv városa továbbra is nincs elzárva déli és nyugati irányból. Az orosz hadsereg nem próbált megrohamozni a várost. Az előző napokban csapásokat mértek a katonai infrastruktúrára és megerősített állásokra a térségben.


Csernyihiv és Sumy régiókban a helyzet viszonylag változatlan. Az oroszok mindkét régió fővárosát blokkolták, és most konszolidálják nyereségüket. Ugyanakkor Kijev továbbra is blokkolva marad északkeletről és északnyugatról. Az orosz erők nem kísérelték meg megrohamozni a fővárost.


Március 6-án Oroszország újabb csapást mért Ukrajna-szerte a katonai infrastruktúrára. Különösen erős csapás érte a vinnicai Gavrishovka katonai repülőteret. Emellett az orosz erők 11 katonai repülőgépet és 2 helikoptert lőttek le az ukrán légierőhöz március 5-én és március 6-án.


Továbbá az orosz hadsereg figyelmeztette a NATO-tagállamokat, hogy az ukrán katonai légiközlekedés repülőterhálózatának használata a fegyveres konfliktusban való részvételnek tekinthető. A figyelmeztetés egy újabb spekuláció közepette hangzott el, miszerint egyes nyugati államok „adományozhatnak” harci repülőgépeket Ukrajnának.

Az orosz védelmi minisztérium arról is beszámolt, hogy információhoz jutott a kijevi kormány Egyesült Államok által támogatott katonai biológiai programjáról.

Korábban olyan hírek jelentek meg, hogy Ukrajna burkoltan nukleáris fegyvereket fejleszt, és közel állt ezek megszerzéséhez az orosz hadművelet megkezdése előtt.

Az elmúlt napok bebizonyították, hogy az orosz erők taktikai szünetet tartottak hadműveleteiben Ukrajna északi és északkeleti részén, míg a legaktívabb katonai fejlemények az ország déli és keleti részén történtek. A jelentések szerint Oroszország jelenleg erősítést küld a frontvonal kritikus részeire a harkovi régióban és Kijev környékén. Eközben a Donbász térségében elért sikerek megteremtik a feltételeket az ottani kijevi erők teljes felszámolásához, és ezzel a Dnyipro folyó keleti partján folyó offenzíva továbbfejlesztéséhez.


 

Ukrán emberalattiak népírtása Ukrajnában. Videó 1 perc:


15 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page