top of page
  • Szerző képeKairos

A román expanziós politika újabb indirekt lendülete

A fotelben nyugodtan hátradőlő magyar nem vette sose komolyan a román expanziós politikát. Erdélyt román bocskor tapossa már 100 éve, de Tiszáig terjedő területek elfoglalását most sem veszik komolyan. Az adódó világpolitikai alkalmakat árulásokon keresztül is kihasználva, szalámi taktikával, most Moldova Köztársasággal akarnak egyesülni. Jelenleg a lengyelek megveszekedett orosz gyűlöletét használják fel!

A román titkosszolgálatok rendkívül aktívak Moldvában, sok erőteljes akciót kipróbáltak, mint pl. 2007-ben a választások után oroszbarát kormányt egy puccsal megbuktatták. Székelyföldi földgázt Kisjenőig (Chişinău) vezették EU-s támogatással.

EMK


 

Lengyel parancsnoki páncélosok átadása


LENGYELORSZÁG HÁBORÚRA KÉSZÜL?

forrás: SouthFront Lengyelország befejezi a csapatok hadműveleti bevetését Kalinyingrád irányában. A lengyel hadsereg a 16. gépesített hadosztály segédparancsnokságát telepítette Kalinyingrád irányába (Ozysh, 60 kilométerre az orosz határtól). Április 22-én adták át a Wolverine kerekes BMP platformon egy újabb páncélozott parancsnoki járművet. Emlékeztetőül: a lengyel vezérkar az Egyesült Államok vezette NATO zászlóalj harci csoportjának támogatásával a 16. Md 15. Md-jét tervezi harcolni ezen a területen. A Lengyel Hadsereg 16. MiD-je tavaly decemberben már parancsnoki állásokat telepített a fehérorosz határ közelében. Megjegyzendő, hogy a parancsnoki és irányítási rendszer bevetése és a titkos mozgósítási tevékenységek a csapatok operatív bevetésének elemei. A lengyel csapatcsoportok működési felépítése ma a következő: 16. Md – Grodno és Kalinyingrádi körzet, 12. Md – Volkovyssk, 11. Brd – Breszt, 18. Md és 6. Vdbr – Lvov irányok. Korábban orosz források arról számoltak be, hogy a lengyel fegyveres erők csapásmérő csoportot kezdtek felállítani Románia területén. A közeljövőben a tervek szerint összevont kontingens lép be Moldova területére elfogadható ürüggyel, például humanitárius művelet vagy hivatalos kormány kérésére. A lengyel vezetés tervének egyik fejlesztési lehetősége az, hogy Moldova területén fejlett hídfőállást hoznak létre, hogy azonnal átvegyék az irányítást Dnyeszteren túl, és „békefenntartó kontingenst” vezessenek be az odesszai régió területén. Az ilyen tervek már régóta felmerültek, de az Orosz Fegyveres Erők különleges hadműveletének második szakaszának célkitűzéseinek bejelentése kapcsán döntés született ezek kikényszerítéséről.

43 megtekintés3 hozzászólás
bottom of page