top of page
  • Szerző képeKairos

A román terjeszkedés folyamatosan tetten érhető!

Frissítve: 2022. máj. 1.

Dnyeszteren túli háborúra várva


NATO tisztek kiképzik a moldovai katonákat az oroszok elleni harcra.



Terrortámadások sorozata érte az Ukrajnával határos Dnyeszteren túli régiót, hivatalos nevén Pridnesztroviai Moldvai Köztársaságot (PMR). A Dnyeszteren túli államfő, Vadim Krasznoszelszkij április 26-án terrorkészültség alá helyezte a térséget. Sandu elnök rendkívüli ülést hívott össze a Biztonsági Tanácsban.

A régió belügyminisztériuma szerint április 26-án két robbanás rázta meg egy műsorszóró központot Mayak faluban. A hírek szerint senki sem sérült meg, de a két legnagyobb, orosz rádióállomásokat sugárzó antennát lekapcsolták.

Április 25-én rakéta-meghajtású gránátokkal lőtték ki az állambiztonsági minisztérium épületét a régió fővárosában, Tiraszpolban. Áldozatokról nem érkezett jelentés.

A harmadik támadás egy katonai egységet ért el Parkany falu közelében. Az incidens részleteit nem árulták el.

Döntés született arról, hogy az országban 15 napra bevezetik a „piros” terrorveszély-fokozatot, ami további biztonsági intézkedések meghozatalát biztosítja.

A Dnyeszteren túli régió évtizedek óta a befagyott konfliktus állapotában van. A PMR 1990-ben deklarálta elszakadását Moldovától. 1992-ig harcok folytak, amelyek a Moldovai Köztársaság pridnesztroviai régiójában kialakult fegyveres konfliktus rendezésének elveiről szóló egyezmény aláírásával zárultak. A Dnyeszteren túli konfliktus aktív szakaszának vége óta, amely a Szovjetunió összeomlása során kezdődött, orosz békefenntartó erőket telepítettek a köztársaságba.

Kattintson a teljes méretű kép megtekintéséhez

Dnyeszteren túli Ukrajnával határos, ahol folytatódik az orosz különleges katonai művelet.

Egyrészt az orosz rohamművelet Odesszában még nem kezdődött el. Az Orosz Föderáció Fegyveres Erői szintén nem értek el jelentősebb sikereket a Nikolaev régióban. Másrészt a moldovai Sandu-kormány Románia és Lengyelország aktív befolyásával azt mutatja, hogy kész katonai forgatókönyvet mérlegelni a Dnyeszteren túli kérdés megoldására.

A múlt héten hírek érkeztek a lengyel hadsereg nagy egységeinek Romániába történő átcsoportosításáról későbbi közös tevékenységek, például Moldova területén végzett gyakorlatok céljából. Orosz források arról számoltak be, hogy a lengyel fegyveres erők csapásmérő csoportot kezdtek felállítani Románia területén. A Romániába költöztetett egységek listáját és összetételét nem hozták nyilvánosságra. A teljes kontingenst 8000 katonára becsülik. A közeljövőben a tervek szerint egy összevont kontingens lép be Moldova területére elfogadható ürüggyel, például humanitárius művelet vagy hivatalos kormány kérésére.

A lengyel vezetés tervének egyik fejlesztési lehetősége az, hogy Moldova területén fejlett hídfőállást hoznak létre, hogy azonnal átvegyék az irányítást Dnyeszteren túl, és „békefenntartó kontingenst” telepítsenek az odesszai térség területére. Az ukrán fegyveres erők odesszai parancsnoksága a maga részéről kész támogatni egy esetleges moldovai-lengyel-román inváziót Dnyeszteren túl, humanitárius művelet leple alatt. Ez óriási hírnevet ront az Orosz Föderációnak, és eltéríti az orosz erőket más frontvonalaktól is, például Mikolajiv irányából. Az Orosz Föderáció fegyveres erőinek csoportosítása a Nikolaev-Krivoy Rog területeken nem haladja meg a 30 000 katonát.

A Dnyeszteren túli orosz katonák hadműveleti csoportjának létszáma eléri az 1700 katonát, most már 1300 körülire valószínű. A Dnyeszteren túli Fegyveres Erők 7500, míg a Moldovai Fegyveres Erők 5200 katonát számlálnak 60 000 fős tartalékkal. A román fegyveres erők létszáma eléri a 70 000 főt.

Egy 22-25 ezer fős lengyel-román-moldovai katonából álló közös csoport elegendő lenne egy ilyen művelet végrehajtásához a térségben. Konfliktus esetén a fő harci munka a román és a lengyel rohamegységekre hárul. Becslések szerint a gyorsreagálású erőkből 6000 román és 3000 lengyel katona elegendő lenne.

Az Orosz Föderáció Fegyveres Erőinek katonai összecsapásai Lengyelország és Románia Fegyveres Erőivel egy NATO-n kívüli állam területén tökéletes forgatókönyv Kijev és Washington számára. Újabb front megnyitása esetén a szomszédos országban Dél-Ukrajnában az AFU ellentámadásra kell számítani, keleti aktív védekezéssel.

Ez a fő forgatókönyv a régióban, amely a nemzetközi politikai fejleményeket is követi. A hatodik uniós szankciócsomag előkészítése és összeállítása a közelgő Dnyeszteren túli eseményekhez kapcsolódik.



A forgatókönyv várható időzítése 2022. május 12-től május 25-ig, illetve június 15-től június 25-ig tart, attól függően, hogy az Orosz Föderáció milyen lépéseket tesz és milyen sikereket ér el a Donbass régióban.

Kattintson a teljes méretű kép megtekintéséhez

Így a Dnyeszteren túli régióban a helyzet fokozódik:

  • „az orosz békefenntartó erők figyelemmel kísérik a helyzetet a Biztonsági zónában”, vagyis Moldova és a Pridnesztroviai Moldáv Köztársaság fegyveres erőinek demilitarizált övezetében – állította a Közös Ellenőrző Bizottság társelnöke.

  • A május 9-i, Dnyeszteren túli győzelem napi felvonulást törölték. Csak a virágletételre kerül sor.

  • tanév végéig távolról működnek az oktatási intézmények a fővárosban.

  • A határokon megerősítették a biztonsági intézkedéseket, beleértve a megerősített dokumentum-ellenőrzési rendszert.

  • Útlezárásokat állítanak fel a Dnyeszteren túli városok bejáratánál. A gépjárművek és a lakosság ellenőrzése napközben szelektív lesz, éjszaka az ellenőrzési intézkedések mindenkit érintenek, aki belép a településre. A bűnüldöző szerveket megerősített szolgálati rendszerbe helyezték át.

Moldovában sem nyugodt a helyzet. Vannak jelek a közelgő katonai műveletekre.

Sandu rendkívüli ülést hívott össze a Legfelsőbb Biztonsági Tanácsban. Ez a testület nem rendelkezik valódi hatalommal, hanem a politikai szereplők által hozott döntések jogi formalizálásának fedezete.

Az Információs és Biztonsági Szolgálat mindenkit nyugalomra szólított fel, ami már veszélyes jel.

Moldova valójában nem kevésbé külső ellenőrzés alatt áll, mint Ukrajna. Ugyanakkor a köztársaság lakosságának többsége nem támogatja az ellenségeskedés megkezdését Dnyeszteren túl.

Ezenkívül a moldovai fegyveres erők nem rendelkeznek a szükséges hatalommal. Ezért egy támadás csak a lengyel-román egységek, másrészt az odesszai AFU erői által lehetséges.

A háború új gócpontja jelentősen megváltoztathatja a kelet-európai konfliktus jellegét és mértékét. A Dnyeszteren túli helyzet eszkalációja megfelel Washington víziójának és kijelentéseinek, miszerint az Egyesült Államok irányt változtat Oroszország felé, a Moszkva gazdasági kimerítésének vágyától az oroszok feletti közvetlen és teljes katonai győzelemig a harctéren. Ezt Washington nemrég jelentette be, miután Kijevben találkozott Zelenszkijvel.

Forrás: sothfront.org

73 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page