top of page
  • Szerző képeKairos

A tüntetések során alkalmazott legfontosabb taktikák és módszerek, 1. rész

A 2019–2020 közötti hongkongi tüntetések körüli taktikák és módszerek


A tüntetők által a 2019–2020-as hongkongi tüntetések során alkalmazott taktikák és módszerek kifinomultságát és újszerűségét a világ számos tudósa és híradója megjegyezte. Ezek az autonómia és a decentralizáció új elveitől számolnak, amelyek különböző demonstrációs módszereket, gazdasági és társadalmi tiltakozásokat foglalnak magukban, és különösen az új technológiai módszerek a tüntetők megszervezésére és biztonságának biztosítására. Ezen taktikák közül sokat használtak, vagy korábbi tiltakozások ihlették. A puszta méret, összetettség és sokféle taktika esettanulmánnyá vált a világszerte zajló tömegtüntetéseknél. Ez a cikk a tüntetések során alkalmazott legfontosabb taktikákat és módszereket kívánja bemutatni.


Főbb elvek


Decentralizált vezetés


A 2014-es hongkongi tiltakozásoktól eltérően a 2019-es demokrácia mozgalom általában decentralizált módon zajlott , és a Los Angeles Times "kifogástalanul szervezettnek" minősítette . A Polgári Emberi Jogok Frontja (CHRF) hosszú múltra tekint vissza a társadalmi mozgalmak szervezésében, és szervezte a két hatalmas tüntetést június 9-én és 16-án. A mozgalom kezdetén börtönben lévő Joshua Wong vezette Demosistō és a lokális csoportok felszólították a támogatókat, hogy vegyenek részt tiltakozásokon. A 2014-es hongkongi tüntetésekkel ellentétben azonban ezek a csoportok egyikük sem vallották magukat vezetőnek e mozgalom felett. Számos demokráciapárti törvényhozót láttak a tüntetéseken, de főleg csak támogató szerepet vállaltak. Ez a fajta decentralizáció megnövelte a tüntetők folyékonyságát, és a tisztviselők számára nehézséget jelentett a képviselők felkutatása tárgyalások vagy büntetőeljárások céljából. Július 1-jén, miután a tüntetők bekerültek a Törvényhozó Tanácsba , Wong elmondta, hogy a törvény célja "annak bemutatása, hogy a Törvényhozó Tanács soha nem képviselte az emberek hangját". Azt is elmondta, hogy a Törvényhozó Tanács demokratikus megválasztása nélkül nem lettek volna gyűlések és tiltakozások. Egyes tüntetők azonban úgy vélték, hogy a decentralizált vezetés megfelelő tiltás nélkül fokozta a tiltakozásokat, ami a LegCo épületének megrohamozásában nyilvánvalóvá vált.

A Hongkongi Kínai Egyetem professzora, Francis Lee ezt az új típusú decentralizált, vezető nélküli mozgalmat "nyílt forráskódú" tiltakozási modellnek nevezte.


Keresztül részvételi folyamat a digitális demokrácia aktivisták tudnak együttműködni a szavazás taktika és a brainstorming következő lépés egy egalitárius milyen módon mindenki egyenlő beleszólása. Távirati csevegőcsoportok és online fórumok szavazási mechanizmusokkal a kollektív döntések meghozatalához megkönnyítették az ilyen típusú rugalmas koordinációt.


Rugalmas taktika


A tüntetők utat engednek egy mentőautónak


A jelentések szerint a tiltakozók Bruce Lee filozófiáját "formátlan [és] formátlanok, mint a víz", a tüntetők közös mottójává rövidítve "légy víz". Azzal, hogy a június 21-i tüntetések során mobil és mozgékony módon más kormányhivatalokba költöztek, további nyomást akartak gyakorolni a kormányra. Augusztustól kezdve a tüntetők elfogadták az ütés és futtatás taktikát, amikor a rendőrség megtiltotta a tüntetések iránti kérelmeket. Amint a rendőrség előrelépni kezd, a tüntetők visszavonulnak, bár gyakran később később megjelennek ugyanabban a körzetben, vagy rövid időn belül más helyeken is megjelennek. A metaforát kibővítették: "Legyél erős, mint a jég", amikor szembeszálltak a rendőrséggel, "gyűlj össze, mint a harmat", amikor a tüntetők "exkluzív" flashmob-tiltakozásokat szerveztek, és "ködként szóródnak", hogy a tüntetők elmenekülhessenek. a rendőrség engedélye előtt, hogy elkerüljék a letartóztatást.


Egy másik taktika a földrajzi szétszóródás. Míg a 2014-es hongkongi tüntetések három helyszínre összpontosultak, a 2019-es mozgalomban a hongkongi rendőrséggel folytatott tüntetések és összecsapások több mint 20 különböző környékre kiterjedtek Hong Kong-szigeten, Kowloonban és az Új területeken. Októbertől a flash mob stratégia az MTR metrórendszer politizálásának eredményeként gyakoribbá vált. A tiltakozók kis villámcsapatai az otthonuk közelében lévő területeken jelennek meg és "mindenhol kivirulnak " ( kínaiul :遍地開花) a letartóztatás elkerülése érdekében. Az anonimitás fenntartása fontos volt, mivel a tüntetőkre 10 év börtönbüntetést szabnak ki, ha elítélik őket. Szintén szembesülhetnek azzal a kockázattal, hogy a kínai netezők megdöbbentik és zaklatják őket. Anonimitásuk megőrzése érdekében a tüntetők álneveket kezdtek el elfogadni , zárolták a közösségi média fiókjaikat, és kódjaikat használták cselekedeteik leírására. A The Verge szerint a tüntetőknek és támogatóiknak "ismeretlen megtorlásokkal kell szembenézniük a hatóságok előtt", és hogy "a kockázatok a személyes és a család biztonságától kezdve a munkahelyi bizonytalanságon át a jövőbeli letartóztatás félelméig terjednek ". A tüntetések során a tüntetéseket hosszú távú politikai mozgalommá alakították. Az ellenvélemények beépültek a hongkongi polgárok mindennapi életébe . Ez lehetővé tette a tüntetések lendületének folytatását, még akkor is, ha a rendőrség folytatta a tiltakozások elleni fellépést.


A tiltakozási taktikák diverzifikálásával a tüntetők és az aktivisták kifejezhették elégedetlenségüket a kormánnyal szemben, és továbbra is hozzájárulhattak a tiltakozó mozgalomhoz a tömegmeneteken és közvetlen konfrontációkban való részvételen kívüli taktikákon keresztül. A tiltakozás alternatív formáinak, például a sárga gazdasági körnek alacsony volt a belépési küszöbe, és "lelkiismereti vezérelt" kezdeményezések voltak. Kenneth Chan politikai elemző úgy vélte, hogy ezek a mindennapi élet tiltakozásai végső soron a kormány ellen irányuló önrendelkezés és szolidaritás érzetét keltik "a hongkongiak számára.



Egység és összetartás


A "Ne oszd szét " ( kínaiul :不 割 蓆) elv a harc széles politikai spektrumában segítette az összetartás fenntartását. A taktikák sokféleségének felkarolása lehetővé tette a résztvevők számára, hogy különböző szintű tevékenységeket folytassanak, tiszteletben tartva a mások által betöltött szerepeket. Ez egyenesen ellentétes a 2014-es tüntetésekkel, ahol több tiltakozó csoport végül kritizálta egymást. A hongkongi politikai kommentátor, Lewis Lau elmondta: "A" Ne hasadjon "hídként szolgál ... azáltal, hogy előmozdítja a tiltakozó mozgalom eltérő nézeteinek kölcsönös tiszteletét."


A belső konfliktusok minimalizálása kulcsfontosságú a tágabb célok elérése szempontjából; emlékeztetőül szolgáló gyakori mondat: "Őrizze meg önmagát és a kollektívát; nincs megosztottság". Az egység révén a hatóságoknak nehezebb lenne a különbözõ táborok közötti különbségeket kiváltani, hogy megkíséreljék szétszakítani a tiltakozó mozgalmat. A tüntetők közötti szolidaritást és a "Ne oszd szét " praxis iránti elkötelezettséget bizonyította a két anya június 14-i és július 5-i üléstüntetése, valamint az ezüsthajú július 17-i tiltakozás . Több tízezren vettek részt a gyűléseken, támogatva a fiatalabb generáció tiltakozó akcióit, miközben szilárdan álltak szemben a rendőri brutalitás, Carrie Lam és a kínai szárazföldi kormány beavatkozása ellen . Austin Ramzy a The New York Times-tól hozzátette, hogy a két csoportnak szimbiotikus kapcsolata volt. Míg a június 12-i nyugtalanság megmutatta a békés menetelés korlátozottságát és az agresszió értékét, a nagyszabású felvonulások folytatása megmutatta a világnak, hogy a közvélemény mennyire elégedetlen a kormánnyal szemben. Benny Tai szerint a radikálisabb fellépések támogatnának, ha a békés menetek nem eredményeznék a kormány beleegyezését. Több médiaszervezet leírta a tüntetők két legbefolyásosabb táborát: a fronton lévő "bátor harcosokat" és a többségi "erőszakmentes békés" tábort, amely tömeges tüntetéseket, polgári engedetlenséget és számos kreatív akciót folytatott .


A tanulmány több hongkongi egyetem kutatóinak folyamatos tiltakozásáról azt találta, hogy "a résztvevők többsége egyetértett abban, hogy" a legnagyobb hatást csak akkor lehet elérni, ha a békés gyülekezés és a konfrontációs akciók együtt működnek "." Sok "békés, racionális és nem az erőszakos tüntetők azt is kifejezték, hogy nem fognak elválni a "bátor harcosoktól" annak ellenére, hogy nem értenek egyet a taktikájukkal. Néhányan segítséget is nyújtottak számukra azáltal, hogy adományokat adtak és pénzt hagytak a radikális tüntetők számára a tömegközlekedéshez, vagy önként hazavezették őket, különösen a későbbi napokban, amikor a tömegközlekedést a tiltakozások előtt és alatt gyakran lezárták. Néhányan a McDonald's ajándékutalványokat is kiosztották a radikális tüntetőknek mindennapi életük támogatása érdekében, mivel a legtöbb tüntető nem volt hajlandó elfogadni a tényleges adományokat. A tüntetők megsegítésére pop-up áruházakat és tüntetők számára védőeszközöket árusító boltokat is létrehoztak. Néhány tiltakozó szimpatizáns, köztük orvosok és nővérek, szintén önként vállalták, hogy a helyszínen elsősegélynyújtókká válnak. Néhány idős ember Hongkongban, aki támogatta a mozgalmat, a Gyermekek védelme nevű csoportot is létrehozott. Ezek az önkéntesek megkísérelnék szétválasztani a rendőrséget és a fronton lévő fiatal tüntetőket, megkísérelve közvetíteni konfliktusaikat és segítséget nyújtani.


A tüntetők a tüntetések során általában feketét viseltek.


Tüntetések


Fekete blokk és csoportos védekezés


Az utcai tüntetések során a fekete blokk módszerek fokozták az anonimitást és a magánéletet, lehetővé téve a demonstrálók számára, hogy "víz legyenek" és hatékonyabban működhessenek csoportként. A tüntetések résztvevői egyre inkább feketébe öltöznek, kemény kalapot és kesztyűt viselnek. Az ellen, hogy ellenálljon a rendőri felügyeletnek, és vegyi fegyverek, például könnygáz és bors spray ellen védekezzen, az arcmaszkok és a védőszemüveg is népszerű ruházat. A tüntetők egy sor kézjelet is kifejlesztettek a kommunikáció elősegítésére és emberi láncok kialakítására az ellátás szállítására. Amint a tiltakozások tovább fokozódtak, és a rendőrség magasabb szintű zavargást gátló fegyvereket kezdett használni, az aktivisták továbbfejlesztették ideiglenes felszerelésüket, beleértve a szörfdeszkák használatát pajzsként. Védőfelszerelést is viseltek, beleértve hőálló kesztyűt és légzőkészüléket . A 2014. évi ukrán forradalmat általában hongkongi tüntetők inspirációjának nevezték. A tüntetők a tüntetések során is különböző szerepeket vállaltak. A békés tüntetők szlogeneket skandáltak, átadták a készleteket, és önkéntesként jelentkeztek orvosként, míg a frontemberek vezették a vádat, oltották a könnygázt vízzel, vagy semlegesítették őket olyan tárgyak segítségével, mint a forgalmi kúpok és a konyhai eszközök. A tüntetők lézermutatókat használtak a rendőrség figyelmének elterelésére, festéket szórtak a térfigyelő kamerákra és kibontott napernyőket, hogy megvédjék és elrejtsék a cselekvő csoport kilétét, és elkerüljék az arcfelismerést. Amikor a tüntetők az MTR-en keresztül távoztak, gyakran halom extra ruhát cseréltek más aktivistáknak, és pénzt is hagytak az egyszer használatos jegyek megvásárlására, valamint az Octopus-kártyákon történő nyomkövetés elkerülésére .


Tüntetők lézermutatókkal


Támadó akciók, benzinbombák és gyújtogatások


A South China Morning Post leírta, hogy a tüntetők által alkalmazott konfrontációs taktika a vandalizmusból "ma már megszokott mintává" vált, amelyben a tüntetők állítólag téglát, benzinbombát , maró folyadékot és más lövedékeket dobtak a rendőrségre. A radikális frontember tüntetői benzinbombákat használtak választott fegyverként a rendőrség ellen. 2019. június 9. és október 1. között a tűzoltóságok válaszoltak 37 olyan eset felhívására, amelyek a tüntetők által eldobott tűzgombákkal kapcsolatosak voltak; olyan tárgyakat, mint a szemétkosarak, szintén gyakran felgyújtanak. Összességében a hongkongi tűzoltóság 319 tűzre reagált ugyanebben az időszakban. John Lee biztonsági miniszter szerint atüntetők szeptember elején több mint 100 benzinbombát dobtak egy hétvégi utcai csatában a rendőrökkel. Az egyik legjelentősebb gólyát augusztus 31-én gyújtották meg a Wan Chai-i rendőrkapitányság közelében, a láng pedig egy közeli szálloda sprinkler-rendszerét indította el. A szárazföldi Kínához kapcsolódó üzleteket és vállalkozásokat célozták meg, és helyiségeiket felgyújtották; Az MTR és a vasútállomások lángokban álltak, benzinbombákat dobáltak a rendőrségre. A tüntetések során többször is jelentettek rendőrségi sérüléseket és a tisztek támadását összecsapások során. A tüntetők megszállták és megrongálták a Jogalkotási Tanács komplexumot, és törvénykezőket kezeltek, akik megpróbálták megállítani őket. Augusztus 25-én 2019-ben a keményvonalas tüntetők kezdték dobott benzin bomba a rendőrség. Annak megakadályozása érdekében, hogy a rendőrség a tüntetők felé haladjon, szappant és elemeket szórtak a földre. A könnygáz tartályokat vízzel tették ki, vagy visszadobták a rendőrség felé. Szintén ezen a napon a rendőrök egy csoportját a tüntetők nagyobb tömege rögtönzött botokkal és rudakkal támadta meg. A rendőrség túlerőben volt, és a konfrontáció a tüntetések első lövöldözéséhez vezetett, és a levegőbe lőtt, amikor a rendőrök visszavonultak a támadó tömeg elől. Október 13-án a kwun tongi bevásárlóközpontban tüntetés közben egy rendőrt nyakba vágtak. Egyes radikális tüntetők házi bombákat alkalmaztak vagy alkalmaztak. Alick McWhirter, a bombák ártalmatlanításának vezető tisztje a cselekményeket "folyamatos bombázási kampányként [...] írta le, amely egyszerre volt erőszakos és válogatás nélküli", és amelynek célja "megfélemlítés a politikai célok elérése érdekében". A bombák használatát először 2019. október 14-én figyelték meg; a bombát távolról robbantották ki mobiltelefonnal, amikor egy rendőrségi jármű elhaladt körülbelül 2 méterre, de a detonáció nem okozott sérülést. A rendőrség razziákat hajtott végre robbanóanyag-laboratóriumokban vagy gyorsítótárakban, lefoglalta a bombakészítéshez használt anyagokat, letartóztattak több bombatervekben részt vevő gyanúsítottat és hatástalanítottak a különböző helyeken elrejtett bombákat. 2020 januárjában, abban az időszakban, amikor a tüntetők megpróbálták nyomás alá helyezni a kormányt, hogy zárja le határát Kína szárazföldjével, felrobbant bombákat foglaltak le és hatástalanítottak a rendőrök Lo Wu és Shenzhen-öböl ellenőrző pontján.


Megfigyelő lámpaoszlopot tüntetők ledöltöttek


-folytatjuk-

35 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page