top of page
  • Szerző képeKairos

Amerika a Hegemón!



Hivatalosan a „hegemónia” kifejezés csupán az „uralom” szinonimája. Az ok, amiért a szótárak hazudnak róla, az az oka, hogy az összes többi ország feletti uralmat jelentő kifejezés hitleri képet közvetít, és az Egyesült Államok kormánya el akarja kerülni, hogy hitlerinek tekintsék.


A tény az, hogy egyetlen ország sem lehet hegemón, hacsak nem dominál az összes többi ország felett, ami azt jelenti, hogy – egy mindent magában foglaló globális birodalmat vezet (még akkor is, ha hivatalosan soha nem nyilvánították hegemónnak, meg egyáltalán „birodalom”-nak).


A „hegemón” kifejezés helyes használata tehát kizárólagos („hegemón”), nem csupán egy a többi „hegemón” közül.


Obama mindenesetre egyértelműen világossá tette a dolgot azzal, hogy kijelentette: „Az Egyesült Államok… az egyetlen nélkülözhetetlen ország”. Hitler is hasonlóan érzett Németországgal kapcsolatban.


Ez az a kihívás, amellyel Oroszország szembesül. Amerika ideológiailag közvetlenül a második világháború után oldalt váltott. De Oroszország továbbra is (és szenvedélyesen) náciellenes . Tehát ha Oroszországnak vissza kell foglalnia egész Ukrajnát és Litvániát is, hogy fenntartsa függetlenségét, akkor ezt megteszi, mert Oroszország náciellenes maradt .

Nem ismert, hogyan reagálna erre Biden.


Az orosz kormány számos alkalommal elmondta, Oroszország számára ebben a kérdésben „egzisztenciális” a tét, nevezetesen, hogy Oroszország továbbra is szabad nemzetként fog-e létezni vagy sem, mivel nem fogadja el, hogy újabb amerikai gyarmattá váljon. Azonban Amerika számára, ahogy Amerika saját kormánya is többször mondta, az a tét, hogy az USA hegemóniája folytatódik a világ felett, különben nem lesz hegemón . Az Egyesült Államok kormányának ezt a rögzített célját sokféleképpen hangoztatta, de talán a legvilágosabban a homoszexuális mulatt Barack Obama elnök 2014. május 28-án , amikor Amerika leendő tábornokaihoz szólt:

Az Egyesült Államok az egyetlen nélkülözhetetlen nemzet, és az is marad. Ez igaz volt az elmúlt évszázadra, és igaz lesz a következő évszázadra is. … Oroszországnak a volt szovjet államok elleni agressziója nyugtalanítja Európa fővárosait, míg Kína gazdasági felemelkedése és katonai hatóköre aggasztja szomszédait. Brazíliától Indiáig az emelkedő középosztályok versenyeznek velünk, és a kormányok nagyobb beleszólást keresnek a globális fórumokon. … Nemzedéked feladata lesz válaszolni erre az új világra.

„Hegemónnak” lenni annyi, mint az egyetlen nemzetnek lenni, amely nélkülözhetetlen – e nézet szerint az összes többi nélkülözhető. Az orosz kormányt most tesztelik, hogy eldöntsék, elfogadja-e, hogy nélkülözhető, vagy szabad országként folytatja-e legalább 1991 óta, nem pedig valamely külföldi kormány gyarmata lesz.

Ahhoz, hogy az USA megnyerje ezt a konfliktust, az egész világnak el kell fogadnia Amerika kormányának uralmát (az USA "szövetségeseként").


Forrás: southfront.com

37 megtekintés4 hozzászólás
bottom of page