top of page
  • SzerzƑ kĂ©peKairos

Az energia forrĂĄsok OroszorszĂĄgban vannak!!!

Mondjuk a szĂ©kelyföldi gĂĄzkĂștak elegendƑ gĂĄzt biztosĂ­thatnĂĄnak MagyarorszĂĄgnak, de sajnos ezeket elvesztettĂŒk Ă©s mĂ©g Horthy sem tett eleget ahhoz, hogy megtarthassuk.


Ugyanis a Don Kanyar tragĂ©diĂĄja az ĂĄrulĂł, egocentrikus nĂ©meteknek köszönhetjĂŒk, mivel sunyi, aljas mĂłdon kivonultak a magyar hadsereg mindkĂ©t oldalĂĄrĂłl, anĂ©lkĂŒl, hogy errƑl Ă©rtesĂ­tĂ©st adjanak a magyaroknak. Így a szovjet hadsereg bekerĂ­tette Ă©s megsemmisĂ­tette a magyar hadsereget. 187'000 magyar fĂ©rfi veszett oda!!!



Ekkor Horthy ki kellett volna lĂ©pjen a nĂ©metekkel valĂł szövetsĂ©gbƑl. Ez adhatott volna neki kedvezƑ bĂ©kefeltĂ©teleket a SzovjetuniĂłval valĂł bĂ©ketĂĄrgyalĂĄsokkal kapcsolatban.


A mĂĄsodik hatalmas lehetƑsĂ©g az lett volna egĂ©sz ErdĂ©ly visszaszerzĂ©sĂ©re, mikor a romĂĄnok 1944 augusztus 23.-ĂĄn kiugrottak a nĂ©met szövetsĂ©gbƑl Ă©s elkezdtĂ©k hĂĄtba lƑni Ƒket. Ezekben a napokban könnyedĂ©n vissza lehetett volna foglalni DĂ©l-ErdĂ©lyt Ă©s kiugrani a nĂ©metek mellƑl, ĂĄtĂĄllni az oroszok oldalĂĄra, vagy semlegesnek maradni, azzal a feltĂ©tellel, hogy egĂ©sz ErdĂ©ly magyar maradhasson. ErdĂ©ly vĂ©gleges annektĂĄlĂĄsĂĄra a szovjetek oldalĂĄra valĂł ĂĄtĂĄllĂĄs lett volna az igazi, mert akkor ki lehetett volna kötni, hogy a romĂĄn hadsereg nem vonulhat be ErdĂ©lybe a szovjet hadsereg oldalĂĄn.

Ennek a sĂșlyos stratĂ©giai hibĂĄnak köszönhetƑen nemhogy DĂ©l-ErdĂ©lyt elfoglaltuk volna, hanem megengedtĂŒk, sƑt kiprovokĂĄltuk, hogy a keleti KĂĄrpĂĄtokon keresztĂŒl, Moldova felƑl, Ă©s Ă©szakrĂłl is NagybĂĄnya felƑl, dĂ©lrƑl meg a romĂĄn csapatok ĂĄltal a magyar hadsereget ĂșjbĂłl bekerĂ­tĂ©ssel fenyegessĂ©k Ă©s totĂĄlisan elpusztĂ­tsĂĄk. A politikai butasĂĄg, a stratĂ©giai gondolkodĂĄs gyengesĂ©ggel pĂĄrosĂ­tva kĂ©nyszerĂ­tette a csatatĂ©ren harcolĂł magyar hadsereget menekĂŒlĂ©sre: Vissza az anyaorszĂĄgba a fegyverletĂ©tel felĂ©.


A többĂ©vtĂ­zedes hatalom-politikai tapasztalattal bĂ­rĂł Horthy a nĂ©metektƑl valĂł kilĂ©pĂ©s gondolatĂĄt annyira pancser mĂłdon prĂłbĂĄlta megvalĂłsĂ­tani, hogy ez vĂ©gĂŒl a sajĂĄt letartĂłztatĂĄsĂĄt, idegen orszĂĄgba valĂł deportĂĄlĂĄsĂĄt vonta maga utĂĄn. SzĂĄlasiĂ©k kerĂŒltek hatalomra, akik bĂ­ztak, hittek a nĂ©met csodafegyverben, mellyel az utolsĂł pillanatban is megnyerhetik a hĂĄborĂșt.

Ezzel Magyarorszåg borzalmas hadszíntérré våltozott és tovåbb ömlött a magyar vér!

19 megtekintés1 hozzåszólås

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page