top of page
  • Szerző képeKairos

Direkt demokrácia nehéz vajúdása Kenyában

Az alábbi hozzászólás egy kenyai újságíró elemző cikkéhez íródott, melyben a cikkíró nem érti, hogy a kenyai 2022 augusztus 9.-én lezajlott választások után a parlamenti küszöböt túllépő pártok közösen akarnak kormányt alakítani. Attól fél, hogy ez nem egyéb, mint a választás elcsalása, ugyanis ilyen módon a választáson kevesebb szavazatot kapott kormányzó párt benn maradna a hatalomban. Az újságíró a Soros Nyílt Társadalom Alapítványhoz tartozó NGO szervezetek befolyásának tekinti ezt az ellenzékimentes kormányalakítási vajúdást.


Ellenzékmentes kormányalakítás Kenyában: a 2 elsőnek végzet párt elnökei.

Magyarország követhetné példájukat. Kenya a 7 szomszédját tekintetbe véve a régió össz GDP-jének 63%-át adja, és regionális hatalom.


A cikk forrása, melyre válaszolok, alul van megadva.

 

A cikk teljesen félreértelmezi a direkt demokrácia rendszerét, ami Svájcban alakult ki természetes módon az évszázadok során: nincs ellenzéki politizálás!!!

Az összes párt, mely a kapott szavazatok számával átlépte a küszöböt az kormányra is kerül. A kormányzati pozicíókat matematikai modellekkel osztják szét. Előfeltétel, hogy a kormányzati és állami intézmények pozícióinak értékét és súlyát 2 választás közötti időszakban megállapítsák. A pártok bejelentik az ígényeiket a megszerzett %-uk függvényében. A modell megmondja nekik, hogy ígényeik hol ütköznek más pártok ígényeivel és a megadott pozícióik mennyi %-kal lépik túl a választási eredményüket. Csak ezután kezdődnek el az egyeztetések a többi párttal. Semmilyen heves vita nem robban ki a választások után, ugyanis a választások Svájcban nem azt jelentik, hogy új kormányt alakítanak. A pártok nagyjából mindig ugyanazt a %-ot kapják a választásokon. A direkt demokrácia másik fontos vívmánya, hogy a kormányfő csak jelképes pozíció, amit minden évben más kormánytag tölt be. Ezek a mechanizmusok garantálják a folytonosságot és stabilitást Svájcban.

A direkt demokráciának egyetlen fejlődési útja van: a pártok nélküli közvetlen demokrácia.


 

The following is a comment on an analytical article by a Kenyan journalist who does not understand why, after the elections in Kenya on 9 August 2022, the parties that crossed the parliamentary threshold want to form a government together. He fears that this is nothing more than rigging the election, as it would keep the ruling party that received fewer votes in the election in power. The journalist sees this oppositional government-forming effort as a result of the influence of NGOs belonging to the Soros Open Society Foundation.


The article completely misinterprets the system of direct democracy that has developed naturally in Switzerland over the centuries: no opposition politics!!!

All the parties that cross the threshold of the number of votes they receive are elected to government. The government positions are distributed by mathematical models. A prerequisite is that the value and weight of positions in government and state institutions are established between 2 elections. The parties announce their promises in relation to the % they have obtained. The model tells them where their pledges conflict with those of other parties and by what % their stated positions exceed their electoral gains. Only then do negotiations with the other parties begin. No heated debates break out after the elections, because elections in Switzerland do not mean that a new government is formed. The parties always get roughly the same percentage of votes in the elections. Another important achievement of direct democracy is that the head of government is only a symbolic position, filled by a different member of government every year. These mechanisms guarantee continuity and stability in Switzerland.

Direct democracy has only one way to develop: Immediate democracy without parties.

Immediate democracy is therefore more than direct democracy!


Ajánlott cikkek:



15 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page