top of page
  • Szerző képeKairos

Direkt és Közvetlen Demokrácia


Képviseleti demokrácia parlamentje



A direkt demokrácia (és a közvetlen demokrácia) olyan eljárás és politikai rendszer, amelyben a szavazó lakosság közvetlenül szavaz politikai kérdésekben.


A képviseleti demokrácia (más néven közvetett demokrácia) a politikai döntéseket nem közvetlenül az állampolgárokra, hanem a parlamenti képviselőkre bízza, akiket viszont a nép választ meg.

A képviselők - és csakis ők - döntenek saját felelősségükről. Ezt a kormányformát parlamentáris demokráciának is nevezik, mivel a népképviselet általában maga a parlament.


Kerekasztal beszélgetés:

Svájc kontra Németország - közvetlen kontra képviseleti demokrácia


2016-2018 között a Svájccal határos német szövetségi államokban Bajorországban és Baden-Würtenbergben felméréseket végeztek a lakosság körében megkérdezve a polgárokat, hogy csatlakoznának-e Svájchoz.

Az eredmény egy közvetlen demokráciát gyakorló politikusok körében sokkoló lenne és az eredménynek megfelelően kellene a politikusoknak a folyamatokat előkészíteni, ha tetszik nekik, ha nem.

De így történt ez Franciaországban is, Olaszországban, de még Voralberg tartományban is, mely Ausztriához tartozik. Ezekben a szomszédos szövetségi tartományokban megdöbbentő 70% körül van a csatlakozni kívánó polgárok száma.

Franciaországban még a Maritime tartomány Korzika is Svájchoz szeretne csatlakozni.


A német politikusok ennek ellenére nyögve nyelve, de nemet mondanak a direkt demokráciának is, habár elismerik, hogy a német politikai berendezkedésnek előnyére válna egy kis svájciasodás.


A beszélgetés összefoglalója német nyelven itt olvasható:


Megjegyzés: A Közvetlen Demokráciában nincsenek pártok!!!


EMK

2022 február 15, Zürich

25 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page