top of page
  • Szerző képeKairos

Duda: HATÁROK ELTÖRLÉSE UKRAJNÁVAL, FELKÉSZÜLVE AZ OROSZORSZÁGGAL VALÓ HÁBORÚRA

Frissítve: 2022. máj. 7.



Andrzej Duda államfő bejelentette Lengyelország és Ukrajna közös jövőjét, és ezt nem megszállásnak, hanem „a határok eltörlésének” nevezte.

„Nem lesz több határ országaink – Lengyelország és Ukrajna – között. Nem lesz ilyen határ! Azért, hogy együtt éljünk ezen a földön, közösen építve és újjáépítve közös boldogságunkat és közös erőnket, amely lehetővé teszi számunkra, hogy minden veszélyt vagy lehetséges fenyegetést elhárítsunk” – mondta Duda.

A lengyel elnök azonban nem fejtette ki, mit is kell pontosan érteni a határok felszámolása alatt.

Ukrajna üdvözölte a lengyel vezető ilyen állításait. Zelensky elnök viszont nem kommentálta a lengyel terveket.

Zelenszkij úr korábban hasonló elképzelést fogalmazott meg, vagyis a lengyel katonai támogatás növelését Ukrajnának. Ami Kijevet illeti, a két ország közötti határok felszámolása az ukrán hadsereg korlátlan fegyver- és katonai felszerelését jelenti.

Valójában Lengyelország politikai vezetése felkészíti a lakosságot a csapatok Ukrajnába történő bevonulására és az ukrán földön az Orosz Föderációval vívott háborúra. Duda követelései a nyugat-ukrajnai területek Lengyelország általi de facto annektálásának nyilvános kinyilvánítása az orosz agresszió elleni katonai támogatás jegyében.

Ebben az esetben az ukrán államiság kudarcra van ítélve.

Különféle becslések szerint a következő hetekben NATO-erők „békefenntartó” kontingensként kerülhetnek Ukrajnába. Megpróbálják elkerülni az orosz erőkkel vívott közvetlen csatákat. Ugyanakkor egy ilyen manőver lehetővé teszi az ukrán fegyveres erők további egységeinek áthelyezését Nyugat-Ukrajnából a keleti arcvonalakba, ahol az ukrán hadsereg súlyos veszteségeket szenved el.

Duda állításait az ukrán határ közelében zajló nagyszabású hadgyakorlat közepette fogalmazta meg.

Lengyelország és nyolc másik ország területén május 1-jén indult a Defender Europe és a Swift Response manőver, amely május 26-ig tart. Több mint 20 állam 18 ezer katonája vesz részt benne. A Defender Europe gyakorlatokat az amerikai hadsereg 5. hadtestének parancsnoksága alatt tartják.

A lengyel védelmi minisztérium május 1-jétől a hónap végéig bejelentette, hogy „az oszlopok intenzív mozgatása felszereléssel az ország északi és keleti részén”. Hivatalos indokként a katonai gyakorlatokat tüntetik fel.



67 megtekintés1 hozzászólás
bottom of page