top of page
  • Szerző képeKairos

Felszabadítás

Egy állam felszabadítása mindig vita tárgya és annak függvénye, hogy a régi rendszert lerombolni akaró ellenzék, idegen szívű népcsoport, vagy a régi rendszert fenntartani akaró rétegek szemszögéből nézzük.

Magyarországon, de Németországban, Bulgáriában is és más „felszabadított” országban is megosztott a vélemény, hogy a szovjet hadseregek bevonulása az „felszabadítás”, vagy „megszállás” volt.

Erre a megosztottságra legjobb példa a bolgár III. Borisz cár máig ható mondása, aki a Hitlerrel való találkozása után furcsa körülmények között eltűnt.

A mondat, amely sok bolgár számára a mai napig érvényes: Bulgáriának "mindig Németország mellett kell állnia, és soha nem Oroszország ellen". Ezen mondat szellemében a mai napig a bolgár lakosság Oroszországhoz való hozzáállása drámaian megosztott.


Németországban is kényes kérdés, mégpedig duplán kényes kérdés, mivel az ország nyugati részét a Szövetséges csapatok szállták meg, míg a keleti részét a szovjet csapatok.

Helmut Kohl diplomatikusan fogalmazott, mikor végre tisztázni próbálta a helyzetet:

„Számunkra május 8-a mindenekelőtt az emberek szenvedéseire való emlékezés napja.”

„A náci diktatúra összeomlása 1945. május 8-án a németek számára a felszabadítás napja volt.”


Magyarország szovjetek általi „felszabadítására” a Vígszinház épületének fényképe talán egyik legjobb példa.

Magyarországon a mai napig tartja magát az idegen szívű, alig 150 éve befogadott népcsoport körében, hogy a szovjet csapatok bevonulása nem megszállás, hanem felszabadítás volt. A médiában túlsúlyos szereplésük miatt ezt a mai napig sulykolják a magyar nép fejébe.

A szovjet csapatok bevonulása Magyarországra a félország ivarérett nőinek a megerőszakolását, civilek legyilkolását, malenkij robotra való elhurcolását jelentette. Ezt a magyar nép sehogy sem tudta és tudja a mai napig „felszabadításnak” tekinteni, hanem annak, ami volt, brutális szovjet katonai megszállásnak, ami 1990-ig tartott.



FOTO Fortepan: Magyarország felszabadítása. A Vígszínház romjai, 1945. január 6-án nyolc láncos bomba hullt a színház kupolájára


Összefoglaló:


Egy ország idegen hadsereg általi "felszabadítása" az országban működő társadalmi rendet lerombolni akaró ellenzék, idegen szívű népcsoportok szemében "felszabadítás", míg az őshonos széles néprétegek szemében ez megszállás.

19 megtekintés1 hozzászólás
bottom of page