top of page
  • Szerző képeKairos

Geostratégia (Mi az a Heartland? - Szívország)

Geostratégia (Mi az a Heartland?)

Jelenleg Robert D. Kaplan "A földrajz bosszúja" című könyvét olvasom. Bár homályosan van megírva (ez a recenzió pontosan összefoglalja!), érdekes és jó bevezetés a geostratégia lenyűgöző világába. Az Oroszországról szóló fejezete briliáns.


A korai geostratégák, Mackinder, Spykman és mások munkáján alapuló térképek vizuálisan ábrázolják a világ geopolitikai helyzetét.

Mackinder Heartland/Rimland koncepciója


A Szívország nagyobb része Oroszország terülte és a volt Szovjet Köztársaságok területére esik. Ezért volt Putyin kétségbeesve, mikor meghallotta, hogy a Szovjetunió szétesett, mert ennek geostratégiai jelentőségét ismerte.


A szárazföldi hatalom és tengeri hatalom közötti egyensúly még ma is vita témája. Ezen térképen jól látható, hogy a tenfgeri hatalomnak jóval nagyobb a befolyási zónája, mint a szárazföldi hatalomnak. Azonban a Világsziget perifériáján kialakított konfliktusokat csak akkor lehetne különösebb bajok nélkül rendben tartani, ha a periféria nem lenne az Atlantiak és a Sztyeppei Farkasok közötti ütköző zóna.


Mackinder híres diktuma:

Aki Kelet-Európát uralja, az uralja a Szívföldet;

Aki a Szívföldet uralja, az uralja a Világszigetet; és

Aki a Világszigetet uralja, az uralja a Világot,


Spykman Rimlandja (Világszigete) a konfliktus zónája.

A sötétvörös konfliktus területet USA és a NATO próbálja ellenőrzése alatt tartani. A Szívországhoz részben tartozó Észak-Nyugat Kína tartósan Sztyeppei farkas marad, habár USA a hataalmas "szocialista-kommunista" összeborulással reménykedve terelgeti Kínát az Atlanti zóna keblére.



Spykman eltér Mackindertől. Bár Mackinder úgy látja, hogy az eurázsiai háborúkban történelmileg a Szívföld és a tengeri hatalmak álltak szemben a peremvidék feletti uralomért, létrehozva egy szárazföldi hatalom-tengeri hatalom ellentétet, Spykman szerint az eurázsiai harc nem a Szívföldet uraló tengeri hatalmakról szólt, hanem arról, hogy megakadályozzák, hogy bármely hatalom uralja a peremvidéket. (Wikepedia)

Aki a peremvidéket uralja, az uralja Eurázsiát;

Aki Eurázsiát uralja, az irányítja a világ sorsát.



Ezt az utolsó aktuális térképet érdemes hosszasabban nézegetni, mivel a kialkult geostratégiai tengelyeket és elérendő célokat ábrázolja. A "legenda" fordítása:

vastag vonal: a frontális tengelyek, melyeket a Steppenwolf (Sztyeppei farkasok) és az Atlantiak tartanak úgyahogy egyensúlyban

-vastag piros, kék körök: az Atlantiak és a Sztyeppei Farkasok meglévő bázisai

-szaggatott vonalú körök: alakuló félben lévő bázisok

-nyílak: a nyomulások irányai

-görbék: a meghódítandó célterületek

-háromszög: új Szívország és kapcsolódási pont (Pivot)



Összeállította, kommenteket írta: Dr. Ing. Sebestyén T. István

Zürich, 2021 Új Kenyér hava 30.

41 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page