top of page
  • Szerző képeKairos

Győzelem vagy puccs - 5 forgatókönyv az ukrajnai háború alakulásáról

Adam Plowright és Didier Lauras

06 március 2022 08:15



A globális bírálatok és a kemény szankciók ellenére Moszkva folytatja az Ukrajnával szembeni támadását. A nyugati kormányok és szakértők szemszögéből öt forgatókönyv rajzolódik ki az elkövetkező időszakra.



1. forgatókönyv: Katonai patthelyzet


Az ukrán erők eddig ellenálltak az orosz inváziónak: A főváros, Kijev ejtőernyősökkel való elfoglalására tett kísérletet a háború első napjaiban visszaverték. Más fontos városok, például Harkiv és Mariupol szintén ukrán ellenőrzés alatt maradnak.


Sok ukrán csatlakozott a védelmi egységekhez. A nyugati fegyverek és hírszerzés segítségével az ukrán csapatok képesek lehetnek kitartani Kijevben, és katonai patthelyzetet kényszeríthetnek ki.


Az orosz gazdaságnak a büntetőintézkedések által okozott gyengülése arra kényszerítheti Vlagyimir Putyin elnököt, hogy megváltoztassa számításait. "A Nyugat a szankciókkal rávehetné Putyint, hogy feladja központi háborús célját, az ukrán kormány lefejezését és egy oroszbarát bábu felállítását" - írja Samuel Charap, az amerikai Rand Corporation agytröszt munkatársa.


2. forgatókönyv: Belpolitikai változások Oroszországban


Egy népfelkelés vagy puccs, amely Putyint megbuktatná, jelenleg kevéssé valószínű, de megfigyelők nem zárják ki a lehetőségét. A Kreml keményen fellép a független és külföldi médiumok ellen, és megpróbálja megszilárdítani az ultralojális állami média véleményfölényét.

Szólásszabadság: az ARD és a ZDF ideiglenesen leállítja a Moszkvából való tudósításokat


Ennek ellenére számos helyen kisebb háborúellenes tüntetésekre került sor, amelyek során emberi jogi szervezetek szerint legalább 6000 embert tartóztattak le. Putyin támogatottsága a hatalmi elit körében is csökken: egyes oligarchák, parlamenti képviselők, sőt még a Lukoil magántulajdonú olajvállalat is a harcok beszüntetését követeli.


"Putyin személyes biztonsága nagyon jó, és továbbra is nagyon jó lesz - amíg nem lesz az" - mondta Eliot A. Cohen, a Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjának washingtoni agytrösztje. "Ez már sokszor megtörtént a szovjet és az orosz történelemben".


3. forgatókönyv: Orosz katonai siker


Tekintettel katonai fölényükre, a nyugati védelmi szakértők arra számítanak, hogy az orosz csapatok tovább nyomulnak előre. Emmanuel Macron francia elnök a Putyinnal folytatott csütörtök reggeli telefonbeszélgetése után arra a következtetésre jutott, hogy "a legrosszabb még hátravan". Putyin "egész Ukrajna fölött át akarja venni az irányítást".

Ukrajnai háború: Drámai a helyzet Mariupolban a meghiúsult tűzszünet után


De még ha az orosz csapatok meg is buktatják Volodimir Szelenszkij ukrán elnököt és megtörik az ukrán ellenállást, Moszkva egy 40 millió lakosú ország megszállásával szembesülne. "Egy város elfoglalása nem ugyanaz, mint annak megtartása" - írja Lawrence Freedman brit hadtörténész a londoni King's College-ból.


4. forgatókönyv: A konfliktus kiterjedése


Ukrajna négy olyan volt szovjet állammal határos, amelyek ma a NATO tagjai. Ha egy tagot megtámadnak, az az egész védelmi szövetség elleni támadásnak minősül. Aligha számít bármelyik szakértő arra, hogy Putyin közvetlenül megtámadna egy NATO-tagot, és ezzel nukleáris háborút kockáztatna. A provokációk azonban elképzelhetőek.


Charap politológus arra figyelmeztet, hogy "egy baleset, egy incidens vagy egy téves döntés kockázata a Nato és Oroszország közötti háborúhoz vezethet". Például egy eltévedt rakéta vagy egy kibertámadás is kiválthatja a háború kiterjesztését.

A háború következménye? A freiburgi székhelyű zöldenergia-termelő elveszíti a műholdas kapcsolatot a szélturbinákkal


Putyin szovjet méretű Oroszországról alkotott eszményképe és az orosz kisebbségek védelmére tett ígérete további területi ambícióktól tart. A feltételezések szerint Ukrajna után Moszkva az egykor szovjet Moldovai Köztársaságot is célba veheti.


5. forgatókönyv: Konfrontáció a NATO-val


A Nato és Oroszország közötti közvetlen konfrontációt eddig kizárták, mivel az nukleáris háborúhoz és kölcsönös megsemmisüléshez vezetne. Putyin azonban atomfegyverrel fenyegette meg a Nyugatot azzal, hogy riadókészültségbe helyezte a nukleáris elrettentő erőket.

Radioaktivitás: Az ukrán háborút Schauinslandon is figyelik


Nyugati megfigyelők szerint az ilyen fenyegetések célja, hogy az Egyesült Államokat és Európát visszatartsák az olyan beavatkozásoktól, mint az Ukrajna feletti repüléstilalmi övezet létrehozása.


Fordítás: EMK

17 megtekintés1 hozzászólás
bottom of page