top of page
  • Szerző képeKairos

Háború Ukrajna, 11. nap: Oroszország a kijevi erők bekerítésén; Donyeck régióban aműveleti szünetben

Az ukrán hadsereg T-64-es harckocsija, amelyet az orosz erők elfoglaltak Csernyihiv régióban

A konfliktus tizenegyedik napját Oroszország, a Donyecki és Luganszki Népköztársaság újabb erőfeszítései jellemezték a civilek evakuálására a Donyeck régióban található Mariupolból, Volnovakhából és környékükből.

Mariupol és Volnovakha továbbra is az ukrán fegyveres erők kulcsfontosságú fellegvárai ebben a régióban, Mariupolt teljes mértékben körülveszik az orosz fegyveres erők egységei és a donbászi népi milícia, míg Volnovakha továbbra is blokkolva van délről, keletről és nyugatról. A Volnovakhától induló északi útvonal továbbra is az orosz erők tűzellenőrzése alatt áll.

Március 5-én Oroszország már bejelentett egynapos tűzszüneti rendszert, amely lehetővé teszi a helyi lakosok kivonulását a kijevi féllel a fehéroroszországi tárgyalások második fordulója során elfogadott humanitárius folyosókon keresztül. Ennek ellenére a Mariupol–Nikolszkoje–Rozovka–Polohy–Orehov–Zaporizzsja útvonalon megnyitott evakuálást Kijev szabotálta. Az Ukrán Hadsereg egységei és a nacionalista zászlóaljak nem engedték civilek elhagyni a harci zónát. A kijevi adminisztráció térségbeli képviselői a tűzszünet állítólagos oroszok általi megsértésének ürügyén tagadták az evakuálást. Ezzel egy időben az ukrán erők tüzet nyitottak azokra a civilekre, akik megpróbálták elhagyni Mariupolt és Volonvakhát az Oroszország és a DPR által ellenőrzött terület felé. Este, amikor lejárt a tűzszünet, újra kiújultak az összecsapások a térségben.

Március 6-án az orosz erők és a népi milíciák ismét kísérletet tettek a civilek evakuálására. Ismét megismétlődött a helyzet a Mariupol–Nikolszkoje–Rozovka–Polohy–Orehov–Zaporizzsja folyosóval. Oroszország és a DPR bejelentette az egynapos tűzszünetet, hogy lehetővé tegye a helyi lakosok távozását. Az ukrán hadsereg egységei és a nacionalista zászlóaljak pedig a humanitárius folyosón keresztül szabotálták a civilek kivonását.

Helyi források arról számolnak be, hogy az ukrán erők lövöldözése az evakuált civilek áldozatait követelte. A hírek szerint legalább többen meghaltak.

A DPR azonban arról számolt be, hogy a kijevi oldal provokációi ellenére erői több mint 300 civil evakuálását tudták biztosítani a DPR által ellenőrzött terület felé.

Az esti órákban újraindult az oroszországi és a népi milícia közös erőinek aktív támadó hadművelete.


Mariupol városa felé az orosz és a DPR egységek most északi és keleti irányból nyomulnak előre. Korábban biztosították Stary Krym települést a város északi külvárosában. Összecsapásokról számoltak be a Mariupoltól északkeletre fekvő Sartana település környékén is.

Volnovakhában heves összecsapások folynak . A jelentések szerint az erős oldal jelenleg vitatott státuszú. Ennek déli része továbbra is a DPR egységek kezében marad, amelyek az ukrán hadsereg és a nacionalista zászlóaljak megerősített állásainak felszámolásán dolgoznak a többi részén.

Az előrelépés harmadik iránya ezen a működési területen Gulyaipole városa és a környező települések . Március 6-án este a hírek szerint az Orosz Fegyveres Erők előretolt egységei déli irányból hatoltak be a városba, miután sorozatos tüzérségi csapást mértek az ukrán hadsereg és a nacionalista zászlóaljak katonai objektumaira és állásaira. Állítólag az orosz egységek behatoltak a Gulyaipolétól nyugatra fekvő közeli Orekhovo és Vasziljevka falvakba is. Ennek ellenére nem számoltak be heves harcokról március 6-án éjjel.

Ha az oroszok meg tudják szerezni ezeket a nyereségeket, ez újabb siker lesz a hadműveletben, amely megtagadja a Donyeck városától nyugatra és délnyugatra lévő állásokon maradó kijevi erők azon képességét, hogy Zaporizzsja felé vonuljanak vissza.

Tágabb távlatban Oroszország, az LPR és a DPR közös erői azon dolgoznak, hogy elszigeteljék az ukrán hadsereg erőcsoportját Donbász térségében. Ezért arra lehet számítani, hogy a nyomulás északi irányból is elvágja a Dnyipro felé vezető utat.

Az orosz fegyveres erők és a Luganszki Népköztársaság egységei előrenyomulásának szektorában Izum, Szeverodonyeck és Liszicsanszk a frontvonal legforróbb pontjai közé tartozik, ahol az ukrán fegyveres erők jól megerősített állásai találhatók. Március 6-án az összecsapások új fordulójára került sor Izum környékén. Az ott előrenyomuló erők csoportja azon dolgozik, hogy biztosítsa ezt a pontot, mielőtt várhatóan dél felé nyomulna, hogy elszigetelje Szlavjanszkot és Kramatorszkot a nyugati iránytól.

A DPR és az LPR jelentései szerint a közelmúltban Donbász térségében végrehajtott előretörések során több mint 100 települést tudtak felszabadítani. 62 települést vettek vissza az LPR, míg 45 másikat a DPR erők.

Mikolajiv város szektorában, a Dnyipro folyó nyugati partján lévő hadműveleti területen az orosz erők taktikai kudarcot szenvedtek. Az orosz egységek visszavonultak a Mikolajivtól északkeletre fekvő Bashtanka, Piskik és Marianivka falvakból. Továbbra is tisztázatlan a helyzet Peresadivka környékén a közeli területen. Az oroszok egy D-30-as tüzérségi ágyúval felszerelt egységet veszítettek el az ott lezajlott összecsapások során.


A kijevi kormányhoz hű Mikolaiv hatóságok azt állították, hogy március 6-án két orosz harci repülőgépet lőttek le a térségben.

Március 6-án éjszaka a földről származó videofelvételek azt mutatják, hogy Mikolajiv városa nincs elzárva keleti és délkeleti irányból. Az orosz egységek irányítják a tőle délkeletre fekvő területet.

A kijevi kormány és speciális szolgálatai az orosz erők által ellenőrzött Herson régióban (a Krímtől északra) lévő területeken próbálják destabilizálni a helyzetet azzal , hogy tiltakozásokat szerveznek az orosz erők ottléte ellen. Alacsony léptékű tiltakozásokról számoltak be Novaja Kahovkában, Herszonban és Melitopolban. A tiltakozásokon részt vevő személyek alacsony száma ellenére továbbra is destabilizáló tényezőt jelentenek a térségben. Főleg, ha figyelembe vesszük, hogy a tüntetők egy része provokációt próbált szervezni és szabotálni a humanitárius segélyek helyi lakosokhoz való eljuttatását.

A Kharkiv régióban az orosz erők előrenyomuló csoportja a régió fővárosa közelében ragadt. Kharkiv városa továbbra is nincs elzárva déli és nyugati irányból. Összecsapásokról számoltak be északi és északkeleti külvárosában. Március 6-án az orosz hadsereg nem kísérelte meg megrohamozni a várost, és jelenleg úgy tűnik, hogy az orosz erők hadműveleti szünetet tartottak ott, mielőtt újabb lökést adtak volna a város blokkolására. A jelenlegi helyzetben az orosz fegyveres erők rendszeres csapásokat mérnek, amelyek célja az ukrán hadsereg és a nacionalista zászlóaljak katonai infrastruktúrájának és megerősített állásainak megsemmisítése. A kijevi erők ezt az időt arra használják fel, hogy új állásokat alakítsanak ki a lakónegyedekben, és felkészüljenek a város esetleges viharának visszaverésére.

Ukrán források azt is állították, hogy egy orosz harci repülőgépet lőttek le a térségben.


Az ukrán főváros továbbra is elzárva marad északkeleti és északnyugati irányból. Az orosz erők nem kísérelték meg megrohamozni a várost. Ennek ellenére Kijevben totális káosz uralkodik. A helyi hatóságok rendszeresen beszámolnak a külterületén zajló harcokról, és bejelentik, hogy több tucat „orosz szabotőrt” fogtak el. Valójában ezek az emberek a helyi hatóságok által felfegyverzett bandák áldozatai, azzal az ürüggyel, hogy „területvédelmi egységeket” hozzanak létre, amelyek gyakran össze is ütköznek egymással.

E fejlemények közepette az orosz fegyveres erők újabb rakétacsapásokat mértek Ukrajna-szerte a katonai infrastruktúrára. Különösen erős csapás érte a vinnicai Gavrishovka katonai repülőteret.

Az orosz hadsereg jelentése szerint az ukrán légierő 11 katonai repülőgépe és 2 helikoptere zuhant le március 5-én és március 6-án.

2021-től az Ukrán Légierő hivatalosan a következő harci gépekkel rendelkezett: 26 Szu-27-es vadászgép, 16 MiG-29-es, 12 Szu-24-es bombázó és 13 Szu-25-ös támadórepülőgép.

Továbbá az orosz hadsereg figyelmeztette a NATO-tagállamokat, hogy az ukrán katonai légiközlekedés által repülõterhálózatuk felhasználása ezeknek az államoknak a fegyveres konfliktusban való részvételének tekinthetõ. A figyelmeztetés az újabb találgatások közepette érkezett, amelyek szerint egyes nyugati államok harci repülőgépeket adományozhatnak az ukrán fegyveres erőknek.

Ezen felül az orosz hadsereg bejelentette, hogy Ukrajna demilitarizálásának részeként csapásokat mér az ország hadiipari komplexumának objektumaira. Az oroszok azt tanácsolták az embereknek, hogy kerüljék el ezeket az objektumokat, hogy minimalizálják a lehetséges áldozatokat.

Az orosz védelmi minisztérium azt is bejelentette, hogy információhoz jutott a kijevi kormány Egyesült Államok által támogatott katonai biológiai programjáról.

Dokumentációt kaptunk az ukrán biolaboratóriumok alkalmazottaitól a pestis, lépfene, tularémia, kolera és más halálos betegségek különösen veszélyes kórokozóinak február 24-i sürgős megsemmisítéséről . "A beérkezett dokumentumok megerősítik, hogy a biológiai fegyverek alkatrészeinek fejlesztését az ukrán biolaboratóriumokban, Oroszország területének közvetlen közelében végezték."

A dokumentumokat az orosz védelmi minisztérium közölte az orosz médián keresztül. LINK

Korábban olyan hírek jelentek meg, hogy Ukrajna burkoltan nukleáris fegyvereket fejleszt , és közel állt ezek megszerzéséhez az orosz hadművelet megkezdése előtt.

Az elmúlt napok fejleményei megerősítik, hogy az orosz erők Ukrajna északi és északkeleti részén taktikai szünetet tartottak hadműveleteiben, míg a legtöbb aktív katonai akciót az ország déli és keleti részén figyelték meg. A jelentések szerint Oroszország jelenleg erősítést telepít a frontvonal kritikus részeire Harkiv régióban és Kijev környékén. A Donbász térségében elért sikerek ugyanakkor megteremtik a feltételeket az ottani kijevi erők teljes felszámolásához, és ezzel a Dnyipro folyó keleti partján folyó offenzíva továbbfejlesztéséhez.


Sok kép és videó a forrás oldalon tekinthető meg, mely oldal hírszerzési elemzésekkel foglalkozik:


37 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page