top of page
  • Szerző képeKairos

IRÁN ÉS ARGENTÍNA A BRICS-ORSZÁGOKBAN ELŐMOZDÍTANÁ A TÖBBPÓLUSÚ PROJEKTET

Írta: Lucas Leiroz , a Rio de Janeiro-i Vidéki Szövetségi Egyetem társadalomtudományi kutatója; geopolitikai tanácsadó.




Új lépés történik a BRICS terjeszkedése felé. Irán és Argentína ezt kérte június utolsó hetében, hogy csatlakozzanak a jelenleg Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika alkotta feltörekvő országok csoportjához. A nemzetközi szankciók által rendkívül sújtott Peking és Moszkva a közelmúltban jelentős összegeket fektetett be a csoport mint a Nyugat gazdasági alternatívája népszerűsítésébe, ami jelentősen felkeltette a többi fejlődő ország érdeklődését is e növekvő piac iránt. Valójában ez a terjeszkedés figyelemre méltó lépés a gazdasági multipolaritás felé.

Június 27-én Irán hivatalosan bejelentette csatlakozási kérelmét a BRICS-hez. Az intézkedésre azután került sor, hogy az ország 24-én meghívást kapott a 14. BRICS-csúcstalálkozóra, amelyre virtuális formában került sor Kínában. Irán mellett számos feltörekvő ország vett részt a csúcstalálkozón, a BRICS-hez hasonló feltételekkel, és amelyek a jövőben is érdeklődhetnek a tagság iránt, mint például Algéria, Egyiptom, Indonézia, Kazahsztán, Szenegál, Üzbegisztán, Kambodzsa, Etiópia, Fidzsi-szigetek, Malajzia és Thaiföld.

Kattintson a teljes méretű kép megtekintéséhez

„Irán egyedülálló földrajzi helyzete, valamint az energia, a tranzit és a kereskedelem terén meglévő kapacitása arra késztette a BRICS-tagországokat, hogy különös figyelmet szenteljenek Iránnak, mint a Kelet és a Nyugat összekapcsolásának aranyútvonalának (…) Ha Irán és más erős országok csatlakozzon a csoportosuláshoz, még erősebb lehet, és megkérdőjelezi a nyugati politikát” – áll az iráni állami média Iszlám Köztársaság hírügynöksége (IRNA) közleményében.

2021-ben Teheránt már elfogadták a Sanghaji Együttműködési Szervezetben (SCO), amely az ázsiai kontinens politikai és kereskedelmi együttműködésének egyik legfontosabb blokkja, és amely a BRICS öt tagjából hármat foglal magában, osztozva a csoporttal. fő célkitűzései a feltörekvő nemzetek közötti integráció. Emellett az ország részt vesz néhány, a kínai Belt and Road Initiative projektben is, megszilárdítva magát a platform partnereként. Most, a BRICS-tagság iránti kérelemmel látható, hogy Irán érdekelt a fejlődő országok közötti globális együttműködési stratégia elmélyítésében.

Néhány nappal korábban Argentína is tagságot kért a BRICS-ben. Alberto Fernandez argentin elnök azt állította, hogy a BRICS-hez való csatlakozásával országa aktívan hozzájárulhat a csoport előrehaladásához olyan ágazatokban, mint az élelmiszerexport, a biotechnológia, a logisztika és az innováció.

„Arra törekszünk, hogy teljes jogú tagjai lehessünk ennek a nemzetcsoportnak, amely már a világ népességének 42%-át és a globális bruttó termék 24%-át képviseli” – mondta a vezető a csúcstalálkozón.




Valójában Argentína jelenleg erősen érdeklődik a BRICS-piac iránt. Például Buenos Aires Kína egyik legnagyobb partnere az agráripari szektorban. A dél-amerikai ország nemcsak nagy mennyiségű szóját exportál Kínába állati takarmány előállításához, hanem olyan kínai vállalatokat is fogad, amelyek argentin területen sertéshúst állítanak elő, ami alapvető fontosságú volt a technológiai fejlődésre és a nemzetközivé tételre irányuló kínai stratégia kidolgozásához. agrár-élelmiszeripari ágazata. Ebben az értelemben a BRICS-hez való csatlakozás természetes következménye lenne Argentína gazdasági érdekeinek, és jelentős lépés lenne a Dél-Amerika második legnagyobb gazdaságával rendelkező ország nemzetközi státuszában.

Nyilvánvalóan a kérelmeket még teljes körűen elemezni, megvitatni, megszavazni és döntést kell hozni, de ez idáig nem volt kifejezett jele annak, hogy a BRICS-tagországok elutasították volna a felhívásokat, ami azt jelzi, hogy a javaslatokat valóban szívesen fogadják. nagy elfogadási potenciállal rendelkezik. Valójában a tagországok számára nagyon fontos a BRICS terjeszkedésének elősegítése a nemzetközi forgatókönyv e kényes pillanatában, amikor a Nyugat fokozza az Oroszországgal és Kínával szembeni kényszerintézkedéseit, és arra készteti őket, hogy alternatív piacokat keressenek a fejlődő világban.

Nemcsak Irán és Argentína lenne érdekes partner, de tagságuk pozitív hátteret jelenthet több fejlődő ország és regionális hatalom számára, hogy a közeljövőben jelentkezzenek belépésükre. A BRICS-országok terjeszkedése a Nyugat kényszerének pillanatában azt mutatja, hogy a többpólusú világ projektje halad előre. A csoport egyre inkább a gazdasági multilateralizmus puszta eszköze helyett az együttműködés többpólusú erejét képviseli. Tehát a tendencia az, hogy a csoport egyre több országot fog össze, még akkor is, ha némelyikük rivalizálást vagy súrlódást mutat, ahogyan a BRICS-országok napirendjén szerepel, hogy a nemzetek közötti együttműködési platformot a politikai non-interventionizmusra összpontosítsák.

Mindenekelőtt az ígéretes gazdasággal rendelkező országok BRICS-csatlakozás iránti érdeke üzenetként szolgál a Nyugat felé, mondván, hogy a más nemzetek rákényszerítésére és „eltörlésére” irányuló kísérletek elavult, kudarcra ítélt taktika. A feltörekvő államok világossá teszik, hogy a nem ideológiai nemzetközi együttműködés korszakát éljük.

104 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page