top of page
  • Szerző képeKairos

Izraeli Védelmi Erők vérengzést rendeztek az Al Aksa mecsetben a tegnapi, 22. ápr. 2022, ima alatt

Putyin hiába kérette be az izraeli nagykövetet, mert Izrael ettől nem ihletődött meg és tovább folytatja közelkeleti garázdálkodását. F35-ös izraeli gépek berepültek Iránba, Szíriába és bombákat szórtak le. Az alábbi cikkben a Gáza Övezet elleni támadások,



Ahogy az várható volt, Izrael palesztinokkal szembeni fellépése Jeruzsálemben és Ciszjordániában újabb eszkalációhoz vezetett a Gázai övezetben.

Az izraeli biztonsági erők április eleje óta zaklatják a palesztinokat a jeruzsálemi al-Aksza mecsetben, sőt korlátozzák az ottani hívek mozgását is. Ugyanebben az időszakban legalább 19 palesztint öltek meg Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálemben, ahol a biztonsági erők razziák sorozatát hajtották végre.

Ezek a cselekmények végül a Gázai övezetben székelő palesztin fegyveres csoportok reakciójához vezettek. Április 18-án későn rakétát indítottak Gázából a közeli Kissufim településre. Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) tájékoztatása szerint a rakétát az Iron Dome légvédelmi rendszer fogta el.

Az állítólagos elfogás ellenére az IDF reagált a rakétatámadásra. Április 19-én izraeli harci gépek csapást mértek a Hamász Mozgalom, Gáza tényleges uralkodója, fegyvergyártó telephelyére. Áldozatokról nem érkezett jelentés.

Az izraeli csapások során a Hamász katonai szárnya, az Izz ad-Din al-Kasszam Brigádok egy izraeli vadászgépet vettek célba egy 9K32 Strela-2 emberrel hordozható légvédelmi rendszerrel. A sugárhajtású repülőgépet nem találták el. A megfigyelők azonban az incidenst komoly eszkalációnak tekintették.

Április 20-án az izraeli biztonsági erők ismét összecsaptak palesztin hívekkel az al-Aksza mecsetben. Néhány sérülésről számoltak be.

A palesztin csoportok még aznap válaszoltak egy rakétával Gázából a közeli izraeli Szderot városra. A rakétatámadás anyagi veszteségeket okozott.

Április 21-én az IDF visszavágott, és célba vett egy rakétahajtóművek gyártására használt földalatti komplexumot, a Hamász indítóegységét és egy légvédelmi rakétatárolót Gázában. Palesztin források nem számoltak be a csapások áldozatairól.

A csapások során a palesztin fegyveres csoportok nehézgépfegyverekkel tüzet nyitottak izraeli vadászgépekre, támadóhelikopterekre és drónokra. Az Iron Dome légvédelmi rendszer összetévesztette a géppuska tüzét egy rakétával. A rendszer ennek hatására számos elfogót indított.

Kezdetben az IDF azt állította, hogy négy rakétát fogtak el Sderot felett. Később izraeli források elismerték, hogy egyetlen rakétát sem fogtak el.

Izraeli források szerint a tűzcsere következtében öt telepest szállítottak a Barzilai kórházba. Ketten szorongástól, hárman pedig kisebb sérüléstől szenvedtek, miután a bombaóvóhely felé rohanva elestek.

Néhány órával az izraeli csapások után újabb rakétát indítottak Gázából. Ez azonban elmaradt az enklávé területén belül.

Szintén április 21-én egy autót találtak el golyók a dél-izraeli Shlomit városában, az egyiptomi határ közelében. Az IDF szerint a lövések valószínűleg Egyiptomból leadott tévedések voltak.

A közelmúlt eszkalációja ellenére az izraeli biztonsági erők megrohamozták az al-Aksza mecsetet az április 22-i pénteki ima alatt. A Palesztin Vörös Félhold közölte, hogy 31 palesztin megsebesült, miután rendőrtisztek támadták meg őket. A sebesültek közül kettõ állapota válságos.

Az arab államok széles körben elítélték a palesztinok elleni izraeli fellépést Jeruzsálemben és Ciszjordániában, még az Egyesült Arab Emírségek (EAE) is, amely meleg kapcsolatokat ápol Tel-Aviv-v^al.

Jelenleg Egyiptom vezeti a Gázai övezetben tapasztalható feszültség enyhítésére irányuló erőfeszítéseket. Izraelnek az al-Aksza mecset elleni ismételt támadásai valószínűleg nem segítik ezeket az erőfeszítéseket.

A Hamász Mozgalom, a Palesztin Iszlám Dzsihád és több más Gázai övezeti frakció már figyelmeztetett, hogy reagálni fognak Izrael szigorú biztonsági intézkedéseire a palesztinok ellen Jeruzsálemben és Ciszjordániában.

Hamarosan kitörhet a teljes katonai összecsapás az IDF és a gázai fegyveres csoportok között, mivel Tel-Aviv figyelmen kívül hagyja a palesztin figyelmeztetéseket.

54 megtekintés2 hozzászólás
bottom of page