top of page
  • Szerző képeKairos

Kétkamarás rendszer, 3. rész

A kamarák hatásköre


A két kamara felosztása általában a következő két változat egyikének felel meg:


A) Változat a kamarák eltérő fontosságával és a második kamara nem közvetlen megválasztásával.

-Az egyik kamarát a nép választja meg, és a tényleges jogalkotási munkáért felelős. A kormányalakításra is befolyással van, ha nem is választja meg magát a kormányt.

-A másik kamara tagjait általában közvetve választják vagy részben kinevezik. Gyakran figyelembe veszik az egész állam szövetségi struktúráját (a tagállamok képviselete). Történelmileg azonban a nemesség képviselete is lehet, mint például a brit Lordok Háza. Ennek a kamarának gyakran kevés befolyása van a jogalkotásra.


B) A két kamara egyenlő jelentőségű változata - felosztás általában a népsűrűség és az alkotó államok képviselete szerint egy szövetségi politikai rendszerben;

-Ebben az esetben a két kamara azonos hatáskörrel rendelkezik, de egyrészt a választott politikai viszonyokat, másrészt az egyes alkotó államokat mint olyanokat hivatott képviselni. Ez megakadályozza, hogy a népes városi területek mindig túlszavazzák a kisebb vidéki területeket;

-Továbbá az alkotmányozó államok (általában "kis kamara") képviselete nem kötődik más politikai struktúrákhoz (a képviselendő állam kormányának párthovatartozása vagy hasonló).


-Mindkét kamarát közvetlenül a nép választja.


-Az egyik kamarát az egész ország választópolgárai választják.

-A másik kamarát a szövetség szakosztályai választják: általában minden szakosztály ugyanannyi képviselővel rendelkezik.

-Mindkét kamarának jóvá kell hagynia a törvényjavaslatokat ahhoz, hogy azok törvényerőre emelkedjenek.


Számos kétkamarás politikai rendszerben a két kamara külön együttes ülést tart, például az Amerikai Egyesült Államokban, az Osztrák Köztársaságban, Svájcban és Hollandiában. Az ilyen ülésszakot az államfő megválasztására vagy üdvözlésére használják, vagy rendkívüli hatáskörrel rendelkezik.


Országonként nagy különbségek lehetnek. Olaszországban tökéletes kétkamarásságnak nevezik, mert mindkét kamara egyenlő befolyással bír a törvényhozásra. Svájcban a Nemzeti Tanács (Nationalrat -Alsóház) a népesség arányában alakul, de az Rendtanácsban (Ständerat) minden kantonnak csak két képviselője van, a történelmi félkantonoknak pedig csak egy. Az Egyesült Államokban a svájci rendszerhez hasonló rendszer működik: ott is a nép választja mindkét kamarát, bár eltérő módon. Az osztrák szövetségi gyűlés a Nemzeti Tanácsból és a Szövetségi Tanácsból (Bundesrat) áll.


7 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page