top of page
  • Szerző képeKairos

Magyarország energetikai függetlensége

,Írtam 2016 júliusában egy 29 oldalas programot "Magyarország energetikai függetlensége" címmel. Ebben benne van többek között több 2MW-os biomassza erőmű és a biomasszát a lápos árterületeken létesített energiafűz ültetvényekből nyernénk. Az ültetvények telepítése, gondozása, learatása, a 6m magas és 40mm átmérőjű fűzfa ágak szállítása és szárítása igen nagy létszámú munkaerőt ígényel. A cigányság számára gondoltam ezt a programot. Ha jól emlékszem egy 2MW-os erőműhöz 7000ha területen kell tudni termelni a fůzfát.



Ez kisrégiós program lenne mindenhol, ahol sok a munkanélküli cigány és az elárasztható terület. A fát fel is kell szárítás után vagdalni, aztán bekerül egy kemencébe, ahol oxigénmentesen égetik el. Így keletkezik faszesz, aktív szén, szénmonoxid. Ezt az utóbbit tisztítjàk és nyomással belepumpálják 8x400 KW-os Siemens gázmotorokba, melyek meghajtják egyenként a 8x250kW összesen a 2MW-os áramfejlesztőt.


Egy 2MW-os biomassza erőmű többszáz embernek adna munkát. És egy első pilot projekt 10 erőmű lenne és ehhez 70'000ha energiafűz ültetvényt kell létesíteni. Az elültetett fűzfa palántok 3 év múlva arathatók. Utána minden harmadik évben arathatók. Tehát az ültetvényeket nem egyszerre telepíted be fűzfa palántokkal, hanem évente egy egyenlő részt: 2000, 2000, 2000 plusz 1000 tartalékban. Amennyiben a pilot projekt bevállt utána lehet építeni még 100 ilyen erőművet és hozza 700'000ha fűzfa ültetvényt telepíteni. Persze ide lehet hordani az erdő és fa kitermelésből keletkező 33% hulladékot is. Ezt apróra darálva kell bevinni a kemencébe. A keletkezett szenet brikettálva lehet eladni. A 8 darab Siemens gázmotrot hűteni kell. Az így kapott melegvíz mehet a házakba, ill. Nyáron nagy méretű hűtőházat lehet vele működtetni.



A Paksi bővítés projektjét támogatni kell, de azzal a kitétellel, hogy az üzemanyag rudakat mi állítsuk elő. Ez lehet saját technológia, vagy az oroszok beteszik a projektbe a dúsításhoz szükséges technológiát és gépeket. Enélkül az energetikai függetlenségünk nem garantált. Gondoljunk arra, hogy a NATO nekimegy Oroszországnak és az oroszok nem szállítják többé az urán rudakat. Egyből lesz egy hatalmas black out!




EEMK

27 megtekintés1 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page