top of page
  • Szerző képeKairos

MÉG EGY LÉPÉS A GLOBÁLIS HÁBORÚ FELÉ

Ondřej Benešík cseh parlamenti képviselő bejelentette, hogy Csehország T-72-es harckocsikat és páncélozott szállítójárműveket szállít Ukrajnának. A Honvédelmi Minisztérium elismerte a szállítmányokat, de nem közölte, hogy pontosan mit küldenek a köztársaságba.



„Cseh BMP-k és T-72-es harckocsik szállítása folyamatban van. Jana Csernohova védelmi miniszter nagy dicséretet érdemel. Erre most nagyon nagy szükség van az ukrán hadsereg harci képességéhez. Úgy gondolom, hogy ezeket a szállításokat folytatni tudjuk” – írta a képviselő a Twitteren.

A volt szovjet nehézpáncélosokat ma Csehországban a Raktárból a vonatokra költöztették. Ez lehet néhány azon felszerelés közül, amelyet a cseh kormány jóváhagyott Németországtól, hogy Ukrajnába küldjék, konkrétan a BMP-1-eket. Ezek a T-72 MBT-k valószínűleg el is küldik.

Az Egyesült Királyság és szövetségesei azt is ígérték, hogy további nehézfegyvereket, nagy hatótávolságú tüzérséget, lőszert és légvédelmi rendszereket szállítanak. Németország, Svédország, Dánia és más országok fegyvereket küldtek Ukrajnába.

Az USA a maga részéről jóváhagyta a balti államok azon kezdeményezését, hogy nagy tétel amerikai gyártmányú fegyvert szállítsanak át Ukrajnának.

Ennek fényében az Európai Bizottság és a német vezetés bejelentette az oroszellenes szankciók meghosszabbítását.

A következő hat területen várható szankciók kiszabása.

  • Az Oroszországból származó szén behozatalának tilalma. Az Oroszországból az EU-ba irányuló szénimport jelenlegi becslése szerint évi 4 milliárd euró.

  • A forrás szerint további évi 10 milliárd euró értékben betiltják az Oroszországba irányuló exportot, beleértve a félvezetőket, számítógépeket, LNG-gáz-technológiát és egyéb elektromos és szállító berendezéseket.

  • Betiltják a fa, a cement, a gumi és a vegyszerek Oroszországból történő importját, valamint a csúcsminőségű élelmiszereket, beleértve a kaviárt és a szeszes italokat, például a vodkát

  • Az energiatermékek, élelmiszerek és gyógyszerek kivételével az orosz hajók és teherautók nem juthatnak be az EU-ba.

  • Megtiltják az orosz cégek közbeszerzésben való részvételét az EU tagállamaiban.

  • Minden tranzakció tilalma a VTB-vel és további három orosz bankkal, amelyeket már kizártak a SWIFT üzenetküldő rendszerből.

Emellett várhatóan több tucat személy, köztük „oligarchák és politikusok” is felkerül az EU szankciós listájára.

A szankciók meglepő listája, ha figyelmesen olvassa el. Formálisan a szankciók célja az EU és Oroszország közötti kereskedelem visszaszorítása. A szerzők arra számítanak, hogy ennek eredményeként az országok közötti kereskedelem évente összesen 20 milliárd dollárral csökken.

A szankciók tartalmi elemzése azonban azt mutatja, hogy azok nem Oroszországot, hanem sokkal inkább az Európai Unió lakosságát célozzák. A szénimport tilalma várhatóan megemeli az áramárakat. Ez a gépek, berendezések és csúcstechnológiás termékek piacának zsugorodásával párosulva elkerülhetetlenül a termelés csökkenéséhez vezet az EU-országokban, és ennek következtében a munkahelyek megszűnéséhez, valamint az infláció növekedéséhez.

Ezek a következmények akkor is elkerülhetetlenek, ha Oroszország nem vezet be megtorló szankciókat. Március 5-én azonban Putyin elnök világos üzenetet küldött arról, hogy Oroszország korlátozni kívánja élelmiszerek, műtrágyák és esetleg kulcsfontosságú energiaforrások „barátságtalan országokba” irányuló exportját, vagy akár korlátozni is kívánja azokat.

Ha a szankcióháború továbbra is ilyen ütemben bontakozik ki, annak katasztrofális következményei lesznek az uniós polgárok számára, akár élelmiszerhiányig is. Az életszínvonal és a rendelkezésre álló jövedelem már jelentősen csökkent az EU-ban a koronaválság kezdete óta.

Az eurózóna vezető kormányai több száz milliárd dollárt injektáltak a gazdaságba. Ugyanakkor az áruk és szolgáltatások termelési szintje nem emelkedett szimmetrikusan. Egyszerűen nincsenek szabad piacok. Jelenleg példátlan infláció és emelkedő árak uralkodnak.

Nem szabad megfeledkezni arról is, hogy a Közel-Keletről, Afrikából és most Ukrajnából érkezett nagyszámú menekült miatt óriási terhelés nehezedik a vezető európai országok szociális költségvetésére.

Felmerül a kérdés, hogy az európai bürokrácia miért tesz továbbra is következetesen olyan lépéseket, amelyek előreláthatóan rontják a régió gazdasági és társadalmi helyzetét a közeljövőben. Nehéz feltételezni, hogy nem jósolják meg a következményeket. Éppen ellenkezőleg, éppen ilyen következményeket keresnek. Úgy tűnik, a cél az EU lakosságának kétségbeejtő helyzetbe hozása, ahol az egyetlen kiút az orosz erőforrásokért folytatott agresszív háború, azaz egy újabb „keleti keresztes hadjárat”. Hogy nyilvánosan miként lesz indokolt egy nagy háború, az már a jelenlegi oroszellenes hisztériából is kitűnik, amelyet a brüsszeli bürokrácia és az MSM minden lehetséges módon táplál.

Az EU minden problémáját azokra az „ázsiai alemberekre” fogják hárítani, akik véletlenül ilyen gazdag területeket kaptak, és nem osztják az európai liberális értékeket. Az Egyesült Államok és a Brit Nemzetközösség lelkesedéssel figyeli majd a nagy európai mészárlást. És minden valószínűség szerint szinte elkerülhetetlen.

30 megtekintés2 hozzászólás
bottom of page