top of page
  • Szerző képeKairos

NAGY-BRITANNIA ÉS NORVÉGIA MIKRO DRÓNOKKAL LÁTJA EL UKRAJNÁT


A csendes norvég fürkész mikro drón.


A brit és a norvég védelmi minisztérium megállapodott abban, hogy ingyenesen szállítanak „Black Hornet” mikrodrónokat Ukrajnának. Az ellátás 9,25 milliárd dollárba kerül. Az összeg tartalmazza az AFU (Armed Forces of Ukraine) katonák szállításának és kiképzésének költségeit. A szállítást a brit fél fizeti, míg Norvégia 41,1 millió dollárral járult hozzá a projekthez.

A drón fő funkciója a felderítés és az azonosítás. A norvég védelmi minisztérium megjegyezte, hogy a drónok használata meglehetősen egyszerű, nehezen észlelhetők és jól összeszerelhetők. A drónokat még 2014-ben fejlesztették ki, tömeges alkalmazása 2018-ban kezdődött. Megjegyzendő, hogy a norvégok által fejlesztett drón vezető szerepet tölt be a világpiacon. Számos országban használják, köztük az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában és Franciaországban. Megjegyzendő, hogy az UAV-rendszer két drónból, egy töltőből és egy vezérlőtáblából áll. A készlet súlya 1,3 kg. A micro UAV akár 3 km magasságig is felemelkedhet. Két kamerával van felszerelve. A készülék sebessége akár 6 m/sec. Könnyű súlyának, csendességének és manőverezhetőségének köszönhetően az UAV különböző körülmények között képes műveleteket végrehajtani, és rendkívül pontos fényképeket és videókat továbbítani valós időben a kezelőnek. Ennek eredményeként a katonák 25 percnyi áttekintést kapnak, és fel tudják mérni a helyzetet a csatatéren. Az UAV-kat a Teledyne Flirtől, a hőképalkotást és -érzékelőket fejlesztő cégtől vásárolják meg.

A pénz egy részét a brit SteelRock Technologies cég által kifejlesztett speciális Nightfighter drónvédelmi rendszer telepítésére fordítják. A berendezés összköltsége 100 millió norvég korona lesz. A Nightfighter egy hordozható zavaró rendszer, amely különösen hasznos kis járőrök és tüzérségi állások védelmére.

A nyugati országok fegyverszállítása Ukrajnába két dolgot jelez. Továbbra is támogatják Ukrajnát, és továbbra is hajlandók költségvetésüket az ukrán hadseregre költeni. Norvégia összesen 213,8 ​​millió dollárt költött Ukrajnának, míg London már 75 milliárd dollárt különített el az ukrajnai orosz hadműveletek kezdete óta.

30 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page