top of page
  • Szerző képeKairos

Orbán Orsós, Orgován, vagy Orsós-Oppenheim?

Frissítve: 2022. aug. 2.

Az alábbi elmélkedés sem azt, hogy nem, sem azt, hogy igen, nem tudja alátámasztani. Ezért fából vaskarika módra kijelenti, hogy nem.


 



Az Orbán Viktorral kapcsolatos cikkeim alatti kommentárok között szinte kivétel nélkül minden alkalommal akad olyan, ahol “Orsós” Viktornak hívják a miniszterelnököt. Emlékszem, hogy ez a legenda nagyon régre nyúlik vissza, ezért utánajártam, hogy honnan ered, és hogy valóban igaz-e.


Évekkel ezelõtt az ujasz.hu (mára már nem létezõ weboldal) utánajárt, s megtalálta Orbán nagyapjának szomszédját, aki gyerekkorában is ismerte már a mai miniszterelnököt és a nagyszüleit. Õ, T. már két faluval odébb lakik, de emlékszik mindenre, mintha ma lett volna. -Az biztos, mondta az ujasz.hu-nak, hogy az a pletyka nem igaz. “Nem cigányok és tudtommal a felmenõi között sincs cigányember. Én az öregapjuk mellett laktam, amellett, aki az állatorvos mellett dolgozott.”

Annyi bizonyos, hogy Orbán Viktor valójában nem Orbán Viktor, hanem Orbán Viktor Mihály. A Saudi Gazette lapból derült ki, hogy így hívják a miniszterelnököt, amire a 24.hu figyelt fel. Elküldték hát kérdésüket Havasi Bertalannak, aki megerõsítette, hogy “a miniszterelnök a nagyapja után kapta a második keresztnevét, amit nem használ.” Orsós vagy Orbán? Egy furcsa blogon, a stefania.blog.hu-n találtunk rá az alábbi szövegrészletre: “Kövérékkel ellentétben – nem volt munkásmozgalmi kapcsolata (Kövér nagyapja az 1930-as évektõl a szociáldemokrata párt tagja volt). Orbán Viktor apai nagyapja ekkor magyarosította nevét Orsós-Oppenheimrõl Orbánra. A kis Viktor õszinte és mély vonzalom fûzte a nagyapjához. Több interjúban is eldicsekedett vele, hogy a papa megjárta a Don-kanyar dermesztõ poklát, s olyannyira vitézül harcolt, hogy komolyabb sebesülés és fogságba esés nélkül tért haza a frontról. A tény ezzel szemben az, hogy a nagypapa nagyon gyáva ember volt, mindentõl és mindenkitõl rettegett, egy alapelve volt csupán: életben maradni, bármi áron.” Mivel azonban sem Orbán Viktor életrajzában, sem másutt nem található arra utaló jel, hogy a kormányfõ nagyapja nevet változtatott volna, úgy tûnik, hogy ez nem több, mint egy utcai legenda. Fõleg azért is valószínû ez a verzió, mert számos fórumon találhatunk különféle történeteket arról, hogy nem is Orsósnak hívták, hanem Orgovánnak. Erre azonban még csak a Stefánia blogon sem találunk feljegyzést. Ha mindenképp szeretnénk hinni a pletykáknak, akkor is nehéz dolgunk lenne, ugyanis az Orsós, az Orsós-Oppenheim és az Orgován közül kellene választanunk magunknak. Minden bizonnyal az Orsós név azért lett elterjedtebb, mert sokak próbálják ezzel alátámasztani a vélelmet, miszerint Orbán Viktor cigány származású, és mindezt letagadta a névváltoztatással. Az viszont még ezekben a körökben sem egyértelmû, hogy ha névváltoztatás történt, akkor azt a kormányfõ tette-e meg, vagy a nagyapa, és ha bármelyikük esetében ez igaz lenne, akkor mirõl, mire. Lehet, hogy ez sokaknak csalódás, de Orbán Viktor Mihály minden bizonnyal Orbán Viktor Mihálynak született, és felmenõi is ezzel a vezetéknévvel élték túl a zivataros századokat, amikor még nem a kis Viktorka sanyarította a népet…

Forrás 1


Forrás 2


68 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page