top of page
  • Szerző képeKairos

Putyin: A világ soha többé nem lesz a régi !



Putyin: Oroszország önvédelemből cselekszik Ukrajnában - A világ soha többé nem lesz a régi

Szentpétervár, 2022. június 18. szombat (MB)


Oroszország önvédelemből hajtotta végre különleges katonai műveletét Ukrajnában. Meg akarta védeni saját állampolgárait, és véget vetni a népirtásnak, melyet a kijevi rezsim és a neonácik nyolc éven át folytattak a Nyugat patronálásával a két donbászi népköztársaság ellen – jelentette ki Vlagyimir Putyin pénteken, a szentpétervári nemzetközi gazdasági fórumon.

„Az önvédelem joga az ENSZ Alapokmányából fakad, és Oroszország szuverén országként élt vele. Nagyon nehéz volt megtenni ezt a lépést, de rákényszerültünk és szükség volt rá” – fűzte hozzá az orosz államfő.

A Nyugat Oroszország ellen irányuló forgatókönyv szerint cselekedett, felfegyverezte Ukrajnát, tömegével irányított oda katonai szakértőket, teszi ezt mindmáig. Nem sokat törődik az ukrán gazdaság fejlődésével, az ottélők jólétével, viszont nem kíméli a pénzt, hogy NATO-erődöt építsen ki Oroszország ellen, és gyűlöletet szítson ellene – érvelt Putyin, majd hozzátette: a történtek a 2014. évi ukrajnai véres államcsíny következményei. Barack Obama amerikai elnök egy nappal a puccs előtt felhívott, arra kért, hogy engedjük meg neki a feszültség lecsillapítását, másnap államcsínnyel megdöntötték a törvényes kormányt és Janukovics elnök hatalmát.


A Nyugat vonakodott tiszteletben tartani a Krím-félsziget lakosainak választását, és szankciókat foganatosított Oroszország ellen. Szemet húnyt az ukrán hadsereg három nagyszabású donbászi hadművelete felett, tudomásul vette, hogy nyolc éven át tűz alatt tartsák a Donbász lakosságát. Figyelmen kívül hagyta, hogy Kijev megtagadta a minszki megállapodások végrehajtását. Ez vezetett a jelenlegi helyzethez. A Nyugat hátat fordított nemzetközi kötelezettségeinek, nem volt hajlandó biztonsági garanciákat nyújtani, egyszerűen lehetetlenné vált, hogy a nemzetközi intézmények eleget tegyenek rendeltetésüknek, és megállapodás születhessen a biztonság kölcsönös szavatolásáról. Ez idézte elő az Ukrajnában végrehajtott orosz különleges katonai műveletet – mondta.


Feltette a kérdést: mit szólt volna az Egyesült Államok, ha Oroszország művelte volna azt, amit Amerika művelt Ukrajnában.


Beszédében Putyin kijelentette: a világ soha többé nem lesz a régi. Forradalmi változások mennek végbe a geopolitikában, a világgazdaságban, a technológiai szférában, a nemzetközi kapcsolatrendszerben, dinamikusan fejlődnek korábban elmaradott államok, térségek. A kialakulóban lévő új világrend szabályait azok alkotják majd meg, akik nem mások által kijelölt úton haladnak, hanem erős és szuverén államok, s nem hagyják többé, hogy jogfosztott gyarmatok legyenek. Megváltozik a globális értékrend. Valós erőforrások, köztük az élelmiszer váltja majd fel az olyan fantom tartalék értékeket, amilyen az dollár és az euró. Hisz’ miért cserélnénk az árut értékét vesztő dolárra és euróra? A fantom gazdaság helyébe a valós értékek gazdasága és eszközörendszere lép.


„Az unipolaritás dogmáin alapuló világrend instabil. Hibás koncepció, hogy csak egy, bár nagyon erős hatalom létezik korlátozott számú közeli bizalmassal, s szükségüktől függően úgy értelmezik az üzleti és a nemzetközi kapcsolatok szabályait, ahogyan éppen érdekükben áll. A nyugati elit a múlt szelleméhez ragaszkodik, úgy gondolja, hogy a Nyugat uralma változhatatlan és örökkévaló. Pedig semmi sem tart örökké" – értékelte a folyamatokat az orosz elnök, majd őszintén megvallotta, hogy derűlátó a nemzetközi kapcsolatok jövőjét illetően.

Ebben a világméretű átalakulásnek az előmozdításában Putyin kiemelt szerepet tulajdonított az orosz fegyveres erőknek. Idézte azt a III. Sándor cárnak tulajdonított kijelentést, miszerint „Oroszországnak csak két szövetségese van: a hadsereg és a flotta”.


Az Európai Unióról szólva kijelentette: az EU teljesen elvesztette politikai szuverenitását, bürokrata elitje úgy tácol, ahogy mások fütyülnek, elfogad mindent, amit előljárói mondanak neki. Árt vele saját lakosságának, gazdaságának, üzleti életének. Tetteikkel az európai politikusok elmélyítik az egyenlőtlenséget országaikban, s elszakadásukkal a valóságtól erősítik a populizmust, a radikalizmust. Mindez az elit rotációjának felgyorsulásához fog vezetni a közeljövőben.


Az Egyesült Államokat nagy jövő előtt álló nagy hatalomnak nevezte. „Az amerikai elit arrogáns mindenkivel szemben, gyakran úgy viselkedik, mintha a Teremtőt képviselné a Földön, bár felelősséget nem vállal érte. Mindez azonban mitsem változtat azon a kökemény tényen, hogy az Egyesült Államok nagyhatalom, s több mint 300 év alatt világelsővé vált. Ez tiszteletet érdemel”.

A végbemenő folyamatokból Putyin azt a következtetést vonta le országára nézve, hogy Oroszországnak meg kell védenie gazdasági és pénzügyi függetlenségét, és élnie kell a nyugati szankciók kínálta lehetőséggel, hogy teljesen függetlenné váljon technológiai, termelési, tudományos téren, valamint a munkaerő tekintetében, mert jelenleg csak részben az.

„Oroszország hosszú távú fejlődése a vállalkozói szabadságon fog alapulni” – közölte az elnök.


Az ország gazdasági helyzetéről így szólt: „A Nyugat őrült és vakmerő szankciókat vezetett be Moszkvával szemben, de gazdasági villámháborújának kezdettől fogva semmi esélye sem volt a sikerre. Lépésről lépésre normalizáljuk a gazdasági helyzetet. Nem váltak valóra a borzasztó előrejelzések. Az orosz hatóságok megállították az inflációt, 17,8 százalékról 16,7 százalékra csökkentették, és tovább csökkentik. Májusban négyszer akkora volt a költségvetési többlet, mint tavaly. Az Oroszországgal szembeni szankciók ugyanakkor súlyosbították a szankciókat kezdeményező országok gondjait. Az Európai Unió kiszámítható vesztesége a következő évben meghaladhatja a 400 milliárd dollárt. Ez az ára a valóságtól elrugaszkodott, a józanésznek ellentmondó döntéseknek."


Oroszországban kilenc százalékról 7-re csökkentik a kedvezményes jelzáloghitel kamatokat, és ez az év végéig így marad. Teljesen új eszközként, a közeljövőben egy éves 5 százalékos ipari jelzáloghitel-program indul azoknak a cégeknek az érdekében, amelyek termelő létesítmények vásárlását tervezik.

"Óvatos, de alapos megközelítésre van szükség a gazdasági bűncselekmények dekriminalizálásáért, beleértve az engedély és akkreditáció nélküli tevékenységekhez kapcsolódókat is” – hangzott el.


A Nyugatot különösen foglalkoztató gabona- és műtrágya kivitelről szólva értésre adta, hogy Oroszországnak bőven van áruja, s nem köti feltételhez az exportot. Ellenkezőleg, tekintettel az idén várható termésre, gabonakivitelét még növelni is tudja 50 millió tonnára. Putyin ezzel közvetve tudatta, nem látja akadályát annak, hogy a szankciókat megszegjék, akik hozták.

Az ukrán gabonakivitelről leszögezte: nem Oroszország, hanem Ukrajna akadályozza azzal, hogy nem szedi föl a tengeri aknákat, amelyeket saját maga telepített a kikötőkbe vezető víziutakon. „Mi biztosítjuk mind az aknák zavartalan eltávolítását, mind a kereskedelmi hajók áthaladásának szabadságát” – tudatta a szentpétervári nemzetközi gazdasági fórumon modott beszédében Putyin orosz elnök.+++


Kiadta: Magyar Békekör

VK.COM és Wordpress



115 megtekintés1 hozzászólás
bottom of page