top of page
  • Szerző képeKairos

Putyin-fenyegetés után felszállt az égre az amerikai „végítélet” repülőgép

Putyin-fenyegetés után felszállt az égre az amerikai „végítélet” repülőgép (doomsday plane)

Írta: Grant Atkinson 2022. március 1-jén 12:16-kor


A Végítélet (Doomsday) repülőgép feltöltése üzemanyaggal repülés közben

Kiképzőrepülést hajtott végre hétfőn egy nukleáris konfliktus túlélésére tervezett amerikai repülőgép Vlagyimir Putyin orosz elnök felfokozott retorikája közepette.

Az iNews szerint a speciális Boeing 747-es hívójele „GORDO15”, köznyelvben „végítélet-repülőgépként” ismert.

A repülőgép az Egyesült Államok légierejének egyik támaszpontjáról, a nebraskai Lincoln közelében szállt fel több mint négyórás kiképzőrepülésre.


Az iNews értesülései szerint a „végítélet-gép” egy Boeing 747-es repülőgép-flotta része, amelyet az amerikai hadsereg mintegy 50 éve tart fenn.

A flottát „Nightwatch” néven ismerik, és „azzal a céllal hozták létre, hogy légi bázist biztosítson az Egyesült Államok védelmi minisztere és magas rangú katonai személyzete számára, hogy nukleáris háború alatt végezzenek műveleteket”.

Az iNews szerint legalább az egyik gépet éjjel- nappal készenlétben tartják. Több napig is a levegőben maradhat, és „úgy tervezték, hogy ellenálljon a nukleáris robbanás elektromágneses impulzusának”.

A négy és fél órás kiképzőrepülés nem feltétlenül volt a megszokottól eltérő, bár „szokatlannak” minősítették. Az iNews értesülései szerint a „Nightwatch” flotta repülőgépei rendszeresen végeznek készenléti és kiképző repüléseket.

A repülés híre azonban sokak számára új értelmet kapott Putyin ukrajnai inváziója fényében.

Az Associated Press értesülései szerint Putyin azt mondta az orosz védelmi vezetőknek, hogy vasárnap állítsák a nukleáris erőket „különleges harci szolgálati rendbe”.

Az AP jelentése szerint nem világos, hogy ez az irányelv jelentősen vagy egyáltalán megváltoztatja-e az orosz nukleáris erők állapotát , de Putyin határozott válaszát jelzi az Egyesült Államok és más országok által bevezetett szankciókra.

Putyin „USA-val kapcsolatos agresszív kijelentésekre” is hivatkozott a lépés indoklásában.



17 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page