top of page
  • Szerző képeKairos

Putyin rangja a KGB-nél

Thomas L. Johnson

Mivel a KGB felettesei "hibásnak", szocializálatlannak és "csökkent veszélyérzettel rendelkezőnek" tartották, Vlagyimir Putyin soha nem emelkedett a szovjet titkosrendőrségnél az alezredesi rangnál magasabbra. Leginkább Drezdában töltött idejéről volt ismert, ahol a NATO katonai létesítményei körül olalkodott, hogy hírszerzési információkat gyűjtsön.


 

Boris Ivanov

A KGB-nél való elhelyezkedés és a KGB kiképzés elvégzése után Putyin a KGB Leningrád városáért és a Leningrádi területért felelős irodájának kémelhárítási osztályán kötött ki. Ott dolgozott 1977-től 1984-ig. Ezt követően Putyint Moszkvába küldték hírszerzési kiképzésre. A tanfolyamot egy év alatt végezte el.


Teljesítménye és más tényezők alapján Putyint a kelet-németországi Drezda városába vezényelték "legális" hírszerző tisztként. Hivatalosan a Szovjetunió és az NDK Barátság Háza igazgatójaként volt álcája, de a valódi munkája nem volt titok a német hatóságok előtt. Valójában Putyin annak a KGB-irodának volt a tagja, amely szorosan együttműködött a Stasival, és koordinálta a Nyugat-Németország és a Kelet-Németországba látogató külföldiek elleni műveleteket.


Putyin 1985 és 1990 között szolgált Kelet-Németországban. Ott-tartózkodása végére Putyin a KGB igazságügyi alezredesi rangjára emelkedett ("igazságügyi" a jogi végzettségére utalt). Bár még mindig elsősorban végrehajtó volt, nem pedig főnök, mivel az irodája nem volt hatalmas, és Drezdában kevés lehetőség volt a karrierépítésre. A munkakörét "az osztályvezető főosztályvezető-helyettesének" nevezték.


A képen - Vlagyimir Putyin (balra) és korábbi drezdai főnöke, Lazar Matvejev ezredes. 1985-ben Matvejev személyesen választotta ki Putyint a hivatalába, mivel szívesebben dolgozott leningrádi tisztekkel (a Szovjetunió második legnagyobb városa, amely híres kulturális és oktatási hagyományairól).



23 megtekintés1 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page