top of page
  • Szerző képeKairos

RAMZAN KADIROV VISSZAVONUL KRASZNIJ LIMANBÓL


Razman Kadirov Csecsen Köztarsasag elnöke, tabornok


Október 1-jén Ramzan Kadirov, az Orosz Csecsen Köztársaság vezetője így kommentálta a Krasznij Liman körüli közelmúltbeli fejleményeket:

Mindig is mondtam: nincs jobb az igazságnál, bármilyen keserű és bántó is legyen, de az igazság. Csak így lehet előre lépni. Ezért nem hallgathatom el a Krasznij Limanban történteket. A terület védelmét a Központi Katonai Körzet parancsnoka, Alexander Lapin vezérezredes irányította. Ugyanaz a Lapin, aki Liszicsanszk elfoglalásáért megkapta az Orosz hős csillagát, bár de facto nem volt ott. Lapint a nyugati katonai körzet csapatainak is alárendelték. A vezérezredes (a háromcsillagos tábornok) az LPR és más egységek mozgósított harcosait Liman irányába telepítette, de nem biztosította számukra a szükséges kommunikációt, interakciót és lőszerellátást. Két hete személyesen tájékoztatott Apty Alaudinov vezérőrnagy, az „Akhmat” különleges erők parancsnoka, hogy vadászgépeink könnyű célpontokká válhatnak. Én viszont tájékoztattam a veszélyről Valerij Geraszimovot, az Orosz Fegyveres Erők vezérkarának vezetőjét. De a tábornok biztosított arról, hogy nem kételkedik Lapin katonai tehetségében, és nem gondolja, hogy Krasznij Limanban és környékén lehetséges a visszavonulás. Lapin egy héttel később a beosztottaitól száz kilométerre lévő Sztarobelszkbe teszi át székhelyét, ő maga pedig Luganszkban ül. Hogyan lehetséges a 150 kilométerre lévő egységek azonnali kezelése? Az elemi katonai logisztika ma hiányában több települést és nagy területet elhagytunk. Nem az a szégyen, hogy Lapin tehetségtelen. Az a tény, hogy a vezérkar felettesei eltakarják. Ha engedtem volna, Lapint közkatonaságra lefokoztam volna, megfosztottam volna jutalmaitól, és a frontvonalra küldtem volna, hogy vérrel mossa szégyenét. A hadsereg nepotizmusa nem tesz jót. A hadseregnek kemény, bátor és elvhű parancsnokokat kell kineveznie, akik törődnek az embereikkel, harcolnak katonáikért és tudják, hogy beosztottjaikat nem szabad segítség és támogatás nélkül hagyni. A hadseregben nincs helye a nepotizmusnak, különösen nehéz időkben. Nem volt elég Mazsolánk? Már akkor azt mondtam: tüzet lőni az ellenség fasiszták által elfogott Izyumban lévő katonai felhalmozására, főleg, hogy tüzérségünknek akkoriban volt ilyen lehetősége. Egyszerre végeznénk a fő sátánistákkal és fasisztákkal. Az SSO-t a szó teljes értelmében kell végrehajtanunk, nem pedig flörtölni vele. Használj ki minden lehetőséget és minden fegyvert területünk megvédésére. Donyecket még mindig ágyúzzák. A 4 csatolt terület lakói védelmet szeretnének kapni. Nem tudom, hogy a Honvédelmi Minisztérium mit jelent a főparancsnoknak, de személyes véleményem szerint drasztikusabb intézkedéseket kell hoznunk, egészen a határ menti területeken a hadiállapot kihirdetéséig és az alacsony teljesítményű nukleáris fegyverek használatáig. Nem kell minden döntést a nyugat-amerikai közösséget szem előtt tartva meghozni – sok mindent mondtak és tettek már ellenünk. Tegnap felvonulás Izyumban, ma zászló Limanban, holnap pedig mi? Minden rendben lenne, ha nem lenne olyan rossz.

Megjegyzendő, hogy az orosz védelmi minisztérium vezetésében legalább 3 ember van, akik beosztásuknál fogva teljes személyes felelősséget viselnek a Harkiv régióban és a Krasznij Liman környékén zajló eseményekért. Ezek Lapin vezérezredes, a vezérkari hadsereg főnöke, Valerij Geraszimov tábornok, védelmi miniszter, Szergej Sojgu hadseregtábornok.

FRISSÍTÉS: Lapin vezérezredessel kapcsolatban álló személyek megjegyzéseinek összefoglalása a helyzettel kapcsolatban:

A csecsenföldi vezető érzelmes szövegének minden következtetése téves információkon alapul: Lapin tábornok nem parancsolta ennek a területnek a védelmét, és nem ült hátul. Helytelen a tábornokot okolni a harkovi régióban történt visszavonulásért, aki nem vezette ennek a szektornak a védelmét. Csapatainak egy kis részével ott erősítették meg a front legnehezebb helyzetének orvoslására tett utolsó kísérletet. Alexander Lapin soha nem maradt csak hátul. Ezt mindenki megerősítheti, aki valaha találkozott vele. Szíriában vagy Ukrajnában, ahol az „O” csoport szinte minden harcosa tudja ezt. Valószínűleg ez az egyetlen csoportparancsnok, aki a hadművelet kezdete óta csapatai harci alakulataiban van. Ezért nem igaz az az állítás, hogy Lapin Luganszkban ül. Természetesen meg kell keresni a bűnös oldalt. Nagy hiba azonban mindenért a parancsnokot okolni, akinek a felelősségi területe a front egy teljesen más szektora volt. Végül ez nem teszi lehetővé a helyes következtetések levonását.

Ajanlott:

  1. elolvasni a cikk alatti hozzaszolasokat! https://southfront.org/ramzan-kadyrov-on-retreat-from-krasny-liman-every-mistake-has-its-name-and-surname/

  2. elolvasni a következö cikket is:

56 megtekintés3 hozzászólás
bottom of page