top of page
  • SzerzƑ kĂ©peKairos

Szergej Lavrov orosz kĂŒlĂŒgyminiszter nyilatkozata a Nyugattal kapcsolatban

Szergej Lavrov orosz kĂŒlĂŒgyminiszter mĂĄjus 23-ĂĄn a Primakov GimnĂĄziumban beszĂ©lt OroszorszĂĄgnak a nyugati nemzetekkel szembeni ĂĄllĂĄspontjĂĄrĂłl. A miniszter szerint a kapcsolatok helyreĂĄllĂ­tĂĄsa kizĂĄrĂłlag a nyugati orszĂĄgokon mĂșlik majd. A nyugati orszĂĄgok ĂĄltal javasolt Ășj kapcsolati formĂĄtum alapjĂĄn OroszorszĂĄg megfontolnĂĄ ezt a kĂ©rdĂ©st.

Ezen a ponton OroszorszĂĄg az erejĂ©re tĂĄmaszkodik, Ă©s egyĂŒttmƱködik azokkal az ĂĄllamokkal, amelyek bizonyĂ­tottĂĄk megbĂ­zhatĂłsĂĄgukat. A miniszter szerint a nyugati orszĂĄgoknak meg kellene nyugodniuk, Ă©s el kellene ismerniĂŒk OroszorszĂĄg lĂ©tezĂ©sĂ©t. Lavrov azt is hangsĂșlyozta, hogy most OroszorszĂĄg minden eszközzel igyekszik csökkenteni gazdasĂĄgi fĂŒggƑsĂ©gĂ©t a nyugati orszĂĄgoktĂłl. A tĂĄrgyalĂĄsok kĂ©ptelensĂ©ge a kapcsolatok holtpontjĂĄhoz vezet, Ă©s az orosz piacra visszatĂ©rĂ©st remĂ©lƑ nyugati mĂĄrkĂĄknak nagyon nehĂ©z lesz megvalĂłsĂ­tani terveiket. Lavrov szerint OroszorszĂĄgnak most nem a nyugati ĂĄruk visszatĂ©rĂ©sĂ©ben kell remĂ©nykednie, hanem alternatĂ­vĂĄt kell keresnie vagy lĂ©trehoznia.

Ennek fĂ©nyĂ©ben Lavrov az eurĂĄzsiai tĂ©rre valĂł összpontosĂ­tĂĄst javasolta, mivel ez a vilĂĄg Ă­gĂ©retes rĂ©giĂłja, Ă©s OroszorszĂĄg mĂĄr ott is kapcsolatokat Ă©pĂ­tett ki, valamint szĂ©les partnerhĂĄlĂłzattal rendelkezik. KĂ­nĂĄnak is jutott nĂ©hĂĄny szĂł; OroszorszĂĄg a nyugati politika hĂĄtterĂ©ben perspektĂ­vĂĄt lĂĄt a KĂ­nĂĄval fenntartott kapcsolatokban. A fƑ hangsĂșly a csĂșcstechnolĂłgia, az atomenergia Ă©s mĂĄs terĂŒletek fejlesztĂ©sĂ©n lesz. A TĂĄvol-Kelet Ă©s Kelet-SzibĂ©ria fejlesztĂ©sĂ©re vonatkozĂł tervek ebben az irĂĄnyban valĂłsulnak meg.

Szergej Lavrov azt mondta, hogy a Nyugat kĂ©nytelen lesz elismerni, hogy az orosz Ă©rdekeket nem lehet mindig figyelmen kĂ­vĂŒl hagyni, Ă©s felhĂĄborodĂĄsĂĄt fejezte ki a nyugati orszĂĄgokban tapasztalhatĂł erƑs russzofĂłbia miatt. Azt is javasolta, hogy a nyugati kormĂĄnyok a russzofĂłbiĂĄt erƑsĂ­tik a tĂĄrsadalomban.

Szergej Lavrov fƑ tĂ©zisei a következƑk:

  • OroszorszĂĄgnak meg kell szĂŒntetnie a lĂ©tfontossĂĄgĂș iparĂĄgak nyugati szĂĄllĂ­tmĂĄnyaitĂłl valĂł fĂŒggƑsĂ©gĂ©t.

  • Ha a Nyugat bĂĄrmilyen javaslatot kĂ­vĂĄn tenni az OroszorszĂĄggal valĂł kapcsolatok helyreĂĄllĂ­tĂĄsĂĄra, Moszkva komolyan meg fogja fontolni, hogy szĂŒksĂ©ge van-e rĂĄ vagy sem.

  • A Nyugat orszĂĄgai alĂĄĂ­rtĂĄk, hogy nem tudjĂĄk Ă©s nem is tudjĂĄk, hogyan Ă©ljĂ©k Ă©letĂŒket az ENSZ AlapokmĂĄnya szerint.

  • OroszorszĂĄg csak önmagĂĄra Ă©s azokra az orszĂĄgokra fog tĂĄmaszkodni, amelyek bizonyĂ­tottĂĄk megbĂ­zhatĂłsĂĄgukat, Ă©s nem mĂĄsok dallamĂĄra tĂĄncolnak.

  • A Nyugat kĂ©nytelen lesz felismerni, hogy az orosz lĂ©tfontossĂĄgĂș Ă©rdekeket nem lehet folyamatosan bĂŒntetlenĂŒl tĂĄmadni.

  • OroszorszĂĄg gazdasĂĄgi kapcsolatai KĂ­nĂĄval most mĂ©g gyorsabban erƑsödnek, ahogy a Nyugat diktatĂłrikus ĂĄllĂĄspontra helyezkedik.

  • Az ENSZ Emberi Jogi TanĂĄcsa jĂłval az Ukrajna körĂŒli jelenlegi helyzet kialakulĂĄsa elƑtt hiteltelenĂ­tette magĂĄt.

A kĂŒlĂŒgyminiszter nyilatkozatai azt jelzik, hogy OroszorszĂĄg hĂĄtat fordĂ­t a nyugati orszĂĄgoknak, Ă©s nem vĂĄr semmi jĂłt a kapcsolatok helyreĂĄllĂ­tĂĄsĂĄtĂłl. BĂĄr tovĂĄbbra is van nĂ©mi bizonytalansĂĄg, Ă©s OroszorszĂĄg tovĂĄbbra is minimĂĄlis teret hagy a pĂĄrbeszĂ©dnek.



24 megtekintés3 hozzåszólås
bottom of page