top of page
  • Szerző képeKairos

További gondolatok a szétterített kormányzás elméletéhez



A svájci szövetségi tanácsosok (kormánytagok) terme. A 7 kormánytagon kívül részt vesznek, szavazati jog nélkül, a kormány kancellárja, és további 2 fontos személy az adminisztrációból. Az asztalokkal próbálnak egy kört formálni, de ahhoz a terem nem elég nagy.



Ahhoz, hogy ilyen új kormányzási elképzeléseket kitaláljak, mint pl. "a szétterített kormányzás", szükséges rengeteg biztonságpolitikai olvasmányon átrágnom magam.


A terrorizmusról írt tudományos dolgozatokban elemzik a terrorista sejtek működését és a vezérnélküli kapcsolattartást, rejtett kommandót. Innen vettem észre, hogy a svájci kormány tulajdonképpen egy vezérnélküli kormány, és mivel vezér nélküli, ezért a felelősség szét van terítve a 7 kormánytagra (miniszterre, vagy svájciason szövetségi tanácsosra).


Mivel a 7 kormánytagra szétterített felelősség nem volt elégséges védelem a Világkormány nyomása ellen, és a svájci kormány berogyott, még a semlegességét is feladta ezért gondoltam arra, hogy ezt a felelősséget még jobban szétteríteném, szétosztanám az Ogy tagjaiból kialakított bizottságokra. Ezekben a bizottságokba cserélném az elnököt évente, de neki csak szóvívő szerepe lenne, mint a svájci kormányfőnek. Tehát egy-egy biz. egy-egy minisztériumot vezetne.


Tehát, ha pl. van 10 minisztérium (én megelégednék 7-tel és 7 Vezérrel) és egy 200 fős Ogy, akkor a 10 minisztériumot 10 bizottság vezetné és mindegyik bizottságban lenne 20 tag. Svájcban nincs tartózkodás ezért a bizottságok páratlan számúak kell legyenek, pl. 19 tag. A fennmaradó 10 tag az Ogy adminisztratív munkájában venne részt és közülük kerülne ki az Ogy mindennapi elnöke felváltva, aki levezeti a gyűléseket.


Az ehhez hasonló elképzeléseket csakis pártok nélküli korszakban lehet elképzelni.

A pártok a társadalom átkai, az összefogás örökös szétrohasztói! A pártkorszak leáldozóban van, de eltávolításuk nehezebb lesz, mint a királyok kibuktatása a hatalomból.


Ennek a "szétterített kormányzási rendszernek" lenne egy másodlagos felbecsülhetetlen értékű eredménye: kialakul egy olyan államvezetői réteg, mely az ország kormányzásának megrendíthetetlen folytonosságát biztosítja!


Dr. Ing. Sebestyén T. István

Zürich, 2022 Szelek Hava 5.-én

18 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page