top of page
  • Szerző képeKairos

Túl élési hírek Svájcból, meg innen-onnan egy kis Covid hír

Frissítve: 2022. jan. 21.



Tuleles

Svajcban sokan keszülnek a hosszu es gyakori aramszünetekre!

Mind nagyobb hangsuly helyezödik a hazak tulelesre valo berendezesere. Tucatnyi tulelesi tovabbkepzö tanfolyam müködik parhuzamosan. A szakertök kimennek a häzadba is, ez külön megbizas, es ott az ö segitsegevel tulelesre atalakitod a hazadat.

A häzad energia szempontbol önelläto kell legyen. Telen a hidegekben nem fogsz tudni annyi energiat termelni, hogy fütsd a hazadat, ha ez nem egy höszigetelt epület. tehat höszigetelni kell a häzat kögyapottal (mert ezt az egerek nem szeretik) 10 cm vastag reteg a falon, vagy a padlason es erre rä egy 2cm vastag reteg, mely fedi 2 10cm vastag reteg közötti reseket. A kögyapott alatt es fölött erre a celra gyartott vastag müanyag foliat kell teriteni. Amennyiben ez a penzmennyiseg mär gondot okoz, akkor legalabb a padlast kell befedni es a felsö folia föle fenyöfa deszkakbol padlot kell kepezni.

Mivel a hö függölegesen terjed a legjobban, igy a häz alatt levö pince plafonjat kell szinten 10+5 cm-es kögyapott reteggel beteriteni, de itt megy a nem-lepes-allo polisztirol is.


A fütesre: . . .

. . . . felhivom a figyelmet a geotermikus fütesre. 1m melyen minel nagyobb területü gödröt äsol, annyival biztosabb, hogy melyebb minusz fokokat tud leküzdeni a geotermikus fütö berendezes. A nagyobb gödörbe termeszetesen csö labirintusban folyadek kering. A hazban pedig höpumpa van. Reszleteket a megfelelö internetes oldalokon talaltok. De mäs tulelesi fütesi megoldasok is vannak. A höpumpahoz villamos äram kell. A geotermikus energiat nyäron hütesre is fel lehet hasznalni.


Minél mélyebb a gödőr, max. 160 cm, annál nagyobb lesz a meleg télen is, pl. 13°C. De általában 1m mélységet javasolnak, mert ezt könnyebben ki lehet kotorni.


Fotovoltaikus napelemek

5 KW-ot termelö napelem a haz tetejen mär 1600.- euroert kaphato az elektronikaval együtt. Termeszetesen, ha nem magad vegzed el a szerelest, akkor a megbizott ceg napidija is hozzajön ehhez a költseghez. Csak sziget-megoldas jön szämitasba a tuleleshez. Tehat ennek megfelelö mennyisegü jo minösegü akkut kell vasarolni. Reszletek ujra a napelemes energia cegek oldalain talalhatoak.


Amennyiben nem használsz elég energiát és az akkutelep is töltve van, akkor a fölösleget betáplálod a hálózatba.


Mar vannak a haztartasok szämära is kis teljesitmenyü szélerőművek 5-10 kW teljesitmennyel. Nem drägäk. Ide is a sziget megoldas kell, tehat akku telepet kell letesiteni.


Szélerőmű: Darrieus-Rotor függőleges forgási tengellyel


Vízellátás

Az udvaron vagy a kertben feltetlenül szükseges a sajat kut. Mivel ezt Orban egyik rendeleteben eröteljesen megadozza es a letesiteset gatolja. Ezt az eröteljes francia cegeknek köszönhetjük, akik felvasaroltak a vizellatast es a csatornahalozatot is. A kutat is meg lehet oldani egy földfuroval sajat erövel. A legbiztosabb viszont a betonkarikas kut, mert akkor több m3 viztartalekod van meg a legszarazabb nyaron is.



Ehhez viszont legalabb 2 ferfi kell: egyik a karikan belül assa a földet, mig a masik felhuzza a vedret tele földdel es kiüriti, meg elhordja a talicskaval. Az aso ferfi mellett, ahogy mäs a feje is a földszint ala kezd kerülni mindig egjen egy petroleum lampa, vagy gyertya, hogy a gäzok, ha vannak, akkor a gyertya lang jelzi, hogy nincs eleg oxigen es akkor ki kell jönni a kutbol es gazmaszkkal kell tovabb probalkozni. A kutban aso ferfit felülröl mindig felügyelni kell. Legyen a fejen egy vedö sisak is, mert megtörtent mar többször, hogy a fejebe esett az üres veder, vagy szerszam, de gäzmergezes miatt is voltak halalos esetek.



Sajat vizellatas eseten emesztö gödröt is szükseges asni a kuttol 20-30 meterre. Orszagonkent valtozhat ez a tavolsag, ezert utana kell nezni a törvenynek.


Éléstár

A haz egyik oldalahoz erdemes egy kiugro kamrat epiteni, amit kivülröl profi höszigetelessel szükseges ellätni. Lattam olyan kamrat is melybe kivülröl is es belülröl is egy keskenyebb ajton keresztül lehett belepni. Nos ezeket az ajtokat is jol le kell kivülröl höszigetelni. A höszigetelö anyagok között semmilyen res nem maradhat. A tulelesi kamra lehet a csalad nagysaganak függvenyeben 2x3 m2-es, vagy ennel nagyobb. A kamra ket-harmada melyhütö (-18 fok legalabb) es 1/3-a rendes hütö (+4, +7°C) zöldsegek, krumpli, hagyma, stb. tarolasa miatt meg a hamarosan levagott diszno es legalabb egy diszno tartalekban valo melyhütesere, fel borju, juh, kecske felakasztva, stb. Jartam ilyen kamraban megpedig 1976-ban a Brassoi Ipari központ igazgatojanak lakasaban, ahol 4x5 m2-es melyhütö kamraban voltak felakasztva az elöbb emlitett husok.

Kompresszort és egyéb tartózékokat lehet az ócskavas telepen is beszerezni, mert oda viszik ki a bevásárló központokból kidobált hütőládákat, melyekhez nagy hütőkapacitás járul. Másképp lehet új tartozékokat is rendelni, de van egész két ajtós hütőház is belül forgóajtókkal. Mérete pl. 2x4m2


Kombi hűtőház: hűtés és mélyhűtés 5,00m x 3,00m x 2,50m, (BxTxH)


A blokklakóknak

A blokklakók közösen kell cselekedjenek : napelemek és több szélerőmű telepítése szükséges és az áram kimérése a költségekbe való betársulás alapján.

A Távfűtő társasággal folyamatosan kell tárgyalni, mert fűtőanyag hiány bekövetkezhet náluk is (olaj, gáz, villany). Kezdeményezni kell a több energia hordozóra való átállást, még fára és pelletre is. Habár hossza árakieséskor a pellet-gyártás is abbamarad. A lakásba öntöttvas kályhát kell szerelni, a lakást megtölteni tűzifával. A családnak egy közös szobába kell költözni, mivel egy 71 kg-os ember testhősugárzása 100 watt. Gondoskodni kell előre petróleum lámpákról és a hozzávaló olajról. Áramgenerátor is szükséges, hogy a konyhában lehessen főzni és a hütőszekrényeknek legyen áram, hogy a mélyfgyasztott árú ne menjen tönkre. 2000 Wattos áramgeneraátor (benzines, vagy dieselolajos) lenne a célszerű, azonban vannak 800 Wattos teljesítményű generátorok, melyek kisebb lakasoknak elegendőek. Amennyiben a főzés palackos gázzal megy, akkor tartalékolni kellnéhány palack gázt az6 erkélyen.

A füst kivezetését megoldani. A blokkok hőszeigetelése ennyi év után is nem megoldott. Javasolom azonban az erőteljesen hőszigetelő alufolias hálózsákok beszerzését. Ez viszont csak részleges megoldás, amennyiben a lakásban is már minusz 15 fokok uralkodnak. Muszáj legalább 10 fok legyen a lakásban, hogy ki lehessen bírni a hálózsákban a hosszabb idejű áramszünetet.

Megnézésre javasolom a következő amerikai videót, melyben SOL Escape Bivvy hőszigetelő hálózsákot javasolnak. Ez egy összesen 1 ikg-os hálózsák, míg a TACT BIVVY az csak néhány grammos.

Akkor is érdemes megnézni, ha nem tudsz angolul.

A videót készítő férfi az erdőben palettákból menedéket is készített magának, túlélő matrac, túlélő hálózsák és a Bivvy, mely a hálózsákon belül kerül használatra, amely teljesen beburkolja a testet.




Önvédelem

Ha melyebb lesz a valsag es kitör az ehinseg, elkezdődik a zabrálás, akkor fegyverrel vedheted meg magad.

A revolver mindig elsül, de csak 5-8 töltény fér bele. Egy félautomata Double-Action pisztolyba, pl. egy osztrák Glock 17-esbe 17+1 töltény fér. Önvédelemre a 9mm parabellum elégséges. Javasolnám a háziasszony számára a Smith&Wesson Lady titán revolvert, mert könnyű, de drága, viszont kevesbe drága anyagból sokkal olcsóbb, míg a férfinak a Glock 17-et vagy pl. az általában olcsóbb, de kitünő Taurus brazil fegyvergyár pisztolyait, revolvereit. Alább mégis a pontosságáról és megbízhatóságáról híres pisztolyt mutatom be.


HECKLER & KOCH P30 V4 Pistole 9mm para

CHF 850.00



Smith&Wesson 642 AWT 0.38special; a revolvereknek hangfogot nem lehet alkalmazni.


Akinek vadászpuskája van, annak nem szükséges a pisztoly, de az is igaz, hogy a vadászpuskát nem viheted ki a fáskamráig, vagy a lakástól messzebb.



Es 3 Covid hir


Az idei regrutakat Svájcban behivtak, de a behivo parancsban az allt, hogy home-office rendszerrel kezdik. Ez azt jelenti, hogy az összes szükseges elmeleti tudast a sajat szemelyi szamitogepen vegzi mindenki a sajat lakasaban. A behivo parancsban megadtak mindenkinek a kodjat es sok regrutanal ez nem müködött. Az ujsaghir szerint a hadsereg IT-reszlege dolgozik a hiba kijavitasan.

Szoval a pandemia miatt a regrutak kikepzese a haloszobaban elhelyezett szamitogepen kezdödik. Csodäs! En is szerettem volna ilyen 16 honapot eltölteni, mint katona.


A CS Svajc masodik legnagyobb bankja. Elnöke visszarepült Londoni konferenciarol es nem ment karantenba 2 hetre. Igy most le kell mondjon.


Djokovics tenisz sztart sajnalja az oltatlanok vilaga az ausztral diktatura viselkedese miatt. Most jönnek a tovabbi rossz hirek szämära: A francia sportminiszternö, roman szarmazasu Roxana, bejelentette, csak teljesen beoltott sportolok lephetnek be Franciaorszagba. Ezt követi most London is es kanada is.

Djokovics karrierjenek most vege, ha nem oltatja be magat.

Szolidarizalni kell vele!


EMK


40 megtekintés1 hozzászólás
bottom of page