top of page
  • Szerző képeKairos

Ukrajna Zelenszkij-je a világ zsidóinak: „Most ne maradjatok csendben”

Írta: Philissa Cramer 2022. március 2. 06:04 Frissítve 2022. március 2. 9:43

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közvetlenül a világ zsidóihoz beszélt szerda hajnali beszédében kijevi bunkeréből. (Képernyőkép a Facebookról)


Eredeti beszéd angolra és héberre fordítva az ukrán kormány propaganda csapatai által. zelenszkij nem árulta el, hogy őmaga is zsidó lenne, de ezt a világ zsidósága amúgyis tudja.

( JTA ) – Az ukrán zsidók 1941-es lemészárlásának helyszínén lezuhant orosz bombák reggelén Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felszólította a világ zsidóságát, hogy beszéljenek arról, mi történik az országában. A Babyn Yar melletti orosz támadás , a kijevi helyszín, ahol a nácik (Szerk. Megj.: ukrán nácik szerinte nem ukránok) és a helyi kollaboránsok több tízezer zsidót végeztek ki a holokauszt idején, valamint az Uman, az ukrán város néhány napja elleni bombázása, ahová évente zsidó zarándokok százezrei látogatnak el. Ukrajna történelmének és identitásának törlésére tett kísérlet – mondta Zelenszkij egy újabb heves harcok után elhangzott beszédében. „A világ összes zsidójához szólva: Nem érted, miért történik ez? Ezért nagyon fontos, hogy zsidók milliói szerte a világon most ne maradjanak csendben. A nácizmus csendben születik” – mondta Zelenszkij. „Szóval kiabálj a civilek meggyilkolása miatt. Kiabálj az ukránok meggyilkolása miatt.”

Zsidók és zsidó csoportok szerte a világon felléptek az ukrán zsidók támogatására , akiknek a száma 43 000 és több mint 300 000 között van, attól függően, hogy a becslés hogyan történik. A zsidók közül sokan csatlakoztak az ország határain átáramló menekültek tömegéhez. A nyolcperces beszédben, amelyet irodája angol felirattal és héber fordításban tett közzé , Zelenszkij nem említette, hogy ő maga zsidó, vagy hogy saját családtagjait nácik ölték meg . A holokauszt-gyilkosság helyszínének támadása miatti gyötrelme azonban kézzelfogható volt, ahogy leírta, hogy a szovjet uralom alatt egy tévéállomás és sportkomplexum „épültek az ott meggyilkolt emberek csontjaira”, hogy „eltöröljék Babyn Yar valódi történetét”. Oroszországnak azt mondta: „Másodszor ölöd meg a holokauszt áldozatait”.

Babyn Yar, korábbi nevén Babi Yar, egy Kijev külvárosában lévő szakadék neve, ahol a német csapatok ukrán kollaboránsok segítségével legalább 33 000 zsidót gyilkoltak meg 1941 szeptemberében a holokauszt egyik legnagyobb mészárlásában.

„A világnak: Mi értelme van 80 évig azt mondani, hogy „soha többé”, ha a világ elhallgat, amikor egy bomba lehull Babyn Yar ugyanarra a helyére? Legalább 5-en meghaltak. A történelem ismétlődik…” – üzente Zelenszkij közvetlenül a keddi támadás után, amely széles körben elítélte a zsidókat és másokat.

A robbantás a jelek szerint a TV-toronyban összpontosult, és kiütötte az állami sugárzást. A múzeum Facebook-oldala szerint az emlékkomplexumban is megrongálódtak, bár a helyszínről sugárzott izraeli riporter szerdán azt mondta, hogy az emlékmű sértetlen. (Szerk. megj.: Tehát egymást is lehazudják, mert nem egyeztettek!)


Zsidó Telegráf Ügynökség

46 megtekintés1 hozzászólás
bottom of page