top of page
  • Szerző képeKairos

Rejtélyes lőszereket találtak Ukrajnában, végül NATO szakértők azonosították

Oroszország ezt a mélyreható képességet titokban tartja

Írta: Richard Bledsoe 2022. március 17-én 10:21-kor



A „The Art of War” (A Háború Művészete) című művében Sun Tzu kijelentette: „Minden háború a megtévesztésen alapul”.

A Kr.e. 6. századi kínai stratéga megfigyelésének időtlen igazsága teljes mértékben megmutatkozik Ukrajna folyamatos orosz inváziójában, és a megtévesztés veszélyes példáját fedezték fel a mai hadviselésben.

Az ukrán légvédelem ellensúlyozására Oroszország rövid hatótávolságú ballisztikus rakétákat használ, amelyek csali lőszereket bocsátanak ki, miközben halálos rakományaikat szállítják. Ez az újítás meglepte a nyugati megfigyelőket – írta hétfőn a The New York Times .

Az Ukrajnában előkerült 16 hüvelykes, nyílvessző alakú tárgyak csalirendszer részeként történő azonosítása megoldotta azt a rejtélyt, amely nem sokkal a február végi invázió után kezdődött. Eleinte a furcsa, visszaszerzett lőszerek elgondolkodtatóak voltak, amint azt a CAT-UXO Twitter-bejegyzésében mutatta be, a Times szerint a „katonai és polgári bombaelhárítási szakértőknek” szánt oldal.


A rakétacsalik becsapódva



Amint arról a UK Daily Mail beszámolt, a katonai zsargonban „penetrációs segédeszközként” vagy PENAID-ként ismerik a rakéta csalit, és a hidegháború idején fejlesztették ki.

A The Drive, a katonai ügyekkel foglalkozó autóipari weboldal szerint a PENAIDS-eket eredetileg nukleáris robbanófejeket hordozó, nagy hatótávolságú rakétákon telepítették. Ezeket a rakétaelhárító rendszerek fejlesztésére válaszul hozták létre.

Az ötlet az, hogy az ellenséges légvédelmet több potenciális fenyegetéssel terheljék meg, így a valódi eszközök nagyobb eséllyel találják el céljukat.

Bízik abban, hogy a mainstream média pontosan tudósít az ukrán háborús övezetről? IgenNem

A szavazás kitöltésével feljogosít a The Western Journal hírfrissítéseire ingyenesen. Bármikor leiratkozhat. Ön elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat és használati feltételeinket is .

Az orosz újítás az volt, hogy a csalikat a rövid hatótávolságú Iskander-M rakétáikhoz adták a Times szerint, amely megjegyezte: „Az eszközök beépítését olyan fegyverekbe, mint az Iskander-M, amelyek hagyományos robbanófejekkel rendelkeznek, korábban nem dokumentálták. katonai arzenál."

A The Drive szerint ezeknek az úgynevezett rövid hatótávolságú fegyvereknek a hatótávolsága még mindig 310 mérföld.

A rakétákat mobil indítókról lőtték ki, ami növeli a hatótávolságot és a kiszámíthatatlanságot. A The Drive és a Daily Mail is arról számolt be, hogy néhány Iskander-M repülőgépet az oroszbarát országból, Fehéroroszországból indítottak Ukrajnába .

A The Times szerint a csalétek akkor indulnak el, amikor az Iskander-M észleli, hogy légvédelmi rendszerek célba vették.

Az Iskander-M-ek ellen már nehéz volt védekezni, mivel a rendkívül megfoghatatlan rakéták alacsony röppályán repülnek. A PENAIDS többféle módszert ad a rakétaelhárító rendszerek elleni küzdelemhez.

A Daily Mail jelentésében Michael Duitsman, a kaliforniai Montereyben található James Martin Nonproliferációs Tanulmányok Központjának kutatója háromféleképpen magyarázta el a PENAID-ok működését:

Fizikai objektumokként összezavarják a radarokat. Fáklyák segítségével forrópontokat hozhatnak létre a hőkereső fegyverek számára. Elektronikusan olyan jeleket tudnak továbbítani, amelyek megzavarják a radar és más elektronika működését.


– Az Iskander-M PENAID mind a hármat teljesíti – mondta Duitsman.

Jeffrey Lewis professzor, a James Martin Központ non-proliferációs szakértője úgy véli, hogy azonosította, hogyan engedi ki a rakéta a csalit.


A rakétacsali szétbontva


Lewis a Timesnak elmondta, hogy Oroszország most elárulta katonai képességeinek titkát, mert az orosz hadseregnek tudnia kell, hogy a rakétákat nyugati szakértők tanulmányozzák majd, hogy hatékony ellenintézkedéseket dolgozzanak ki.

Remélnünk kell. A Daily Mail megjegyezte, hogy Ukrajna nem volt hatékony a ballisztikus rakéták elleni küzdelemben. Nem ismert, hogy a hiba mekkora része a PENAID-ok használatának köszönhető.

A The Drive szerint az Iskander-M-eket fel lehet szerelni nukleáris robbanófejekkel . Csak egyetlen ilyen rakéta kellene az ukrán konfliktusba, hogy katasztrofális eredményeket hozzon.

A sok nemzet nyomása ellenére Vlagyimir Putyin orosz elnök kitartott az invázió mellett. A Nyugat válasza a legjobb esetben is következetlen volt.


Ahogy a harc folytatódik, Oroszország egyre többet fog átadni titkos képességeiből és technológiájából. Meg kell tanulnunk szembeszállni velük, mielőtt túl késő lenne.


24 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page